Volledig scherm
PREMIUM
Waar prostituees achter de ramen vroeger hun klanten naar binnen lokten, richtte Inge Miedema nu de etalage van haar studio in. © Ruud Voest

Creatief broeden in 'peeskamers'

HardebollenstraatDe voormalig peeskamers in de Hardebollen- straat vullen zich nu met creatieve bedrijfjes. Sommige oude peeskamertjes hebben nog een sticker op de wc die de gebruiker waarschuwt geen condooms (of tampons of keukenpapier) in het toilet te gooien. In het Nederlands én het Spaans. ,,Ik heb hem maar weggehaald, ik zit hier nog wel even en moet het wel leuk maken voor mezelf", zegt Inge Miedema (30), kersverse huurder van 'Studio Miedema' in de Hardebollenstraat.

Quote

Ik kreeg het nieuws doorge­stuurd van een buurvrouw: half als grapje, half serieus.

Inge Miedema

De voormalige hoerenstraat krijgt, jaren na het vertrek van de prostituees, een heel andere allure. Creatievelingen hebben de straat overgenomen: er zitten grafisch ontwerpers, galeries, showrooms van kledingwinkels en vintage meubelzaakjes, een internetradiostation en een comedyhuis ('kamertje'). Samen willen ze er een 'kunst- en cultuurstraat' van maken.

,,Ik kreeg het nieuws doorgestuurd van een buurvrouw: half als grapje, half serieus", vertelt Miedema over het moment dat de gemeente de panden opkocht van voormalig eigenaar om terugkeer van raamprostitutie te voorkomen. Voorlopig moest het een 'creatieve broedplaats' worden. ,,Ik moest er eerst ook om lachen: wie wil daar nou zitten? Maar later bedacht ik me: het is wel een goede, centrale plek in de stad. En het was berucht, maar nu wordt het een straat vol leuke mensen met soortgelijke ideeën."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht