Volledig scherm
In juni van dit jaar vond de politie onder andere drugs en gestolen goederen in de containers aan de Locomotiefstraat. © Menno Bausch Fotografie

‘Criminele’ opslagboxen in Utrecht hoeven nog niet weg

De opslagboxen in Utrecht waarin afgelopen zomer drugs en explosieven werden gevonden, blijven voorlopig staan. De rechter oordeelt dat de eigenaar ze nog niet weg hoeft te halen.

Tijdens een grootscheepse controle op het terrein aan de Zuilense Locomotiefstraat in juni dit jaar vond de politie veel spullen die te maken hebben met criminele activiteiten. De vangst bestond onder meer uit  explosieven, hard- en softdrugs en gestolen goederen. 

Burgemeester Jan van Zanen besloot daarop het terrein te sluiten. Ook sommeerde hij de boxen weg te halen omdat de bouwvergunning mist. Als dat niet gebeurt, moet de eigenaar 20.000 euro betalen. Die is het daar niet mee eens en spande verschillende juridische procedures aan.

Onderdak voor criminelen

Tijdens de zitting bij de Utrechtse bestuursrechter om een zogeheten voorlopige voorziening twee weken geleden, bracht de gemeente meerdere argumenten naar voren. De opslagboxen mogen niet volgens het bestemmingsplan, passen niet bij toekomstige woningbouw en bieden onderdak aan criminelen, vindt de gemeente.

De eigenaar zegt niets te weten van criminele activiteiten die zijn huurders uitvoerden. Hij beroept zich onder meer op een andere opslagbedrijf in de buurt waarvoor dezelfde regels gelden.

De rechter oordeelt dat er nog te veel onduidelijk is om tot directe ontruiming over te gaan. Het was de tweede juridische overwinning in korte tijd; vorige maand besloot de rechter dat het terrein weer open mag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht