Crowdfunding gestart voor restauratie van ‘struikelplein’ bij kasteel Amerongen
Het plein zit vol met gaten, er zijn diepe plassen bij regenbuien, het wegdek is slecht, sommige bomen zijn aangetast of zelfs doodgegaan, auto’s staan schots en scheef geparkeerd. Het kasteelplein van Amerongen is, kortom, niet bepaald een fraai uithangbord van het dorp. Dat gaat veranderen, want het ‘struikelplein’ krijgt een grondige opknapbeurt.
Nog een paar honderdduizend euro is er nodig om het kasteelplein in Amerongen te restaureren. Om dat bedrag op te halen doet het kasteel een beroep op de inwoners van het dorp. Zij kunnen een stukje van het plein, 1,5 vierkante meter, adopteren. Deze crowdfunding moet iets meer dan 100.000 euro opleveren. Er zijn ruim 3000 stukjes plein te koop. Een stukje kost 34,50 euro.
Draagvlak
Stichtingsdirecteur Herman Sietsma van het kasteel vindt draagvlak onder de inwoners belangrijk. ,,Het is ook belangrijk dat de bevolking het wil. Dat het niet ergens bedacht is achter een bureau, maar dat ook de samenleving het steunt. Want dit plein is van Amerongen. Het is weliswaar een kasteelplein, maar het is voor openbaar gebruik. We willen dit heel graag voor de bevolking van Amerongen doen. Die steun helpt ons weer andere fondsen aan te boren.”
Het water dendert zo van het terrein af, zeker als het stortregent
De kosten van de restauratie van het plein zijn ongeveer 1,3 tot 1,4 miljoen euro. ,,We hebben nu ongeveer 1 miljoen toegezegd gekregen van fondsen, het Rijk, de provincie en de gemeente”, aldus Sietsma. ,,Wij leveren als kasteel een eigen bijdrage. We hebben nog een paar ton nodig. We blijven dus nog even zoeken. We hopen natuurlijk dat veel mensen een stukje grond willen kopen. We zijn gisteren begonnen en hebben al een paar duizend euro binnen.”
Parkeerplaats
Het plein was vroeger de poort naar het kasteel, maar het werd steeds meer een parkeerplaats. Bomen werden geraakt door voertuigen en de ondergrond was keihard. Regenwater loopt van het plein zo de Rijn in. Sietsma: ,,Het water dendert zo van het terrein af, zeker als het stortregent. Nu loopt het het weg voordat het gebruikt is en dat vinden we zonde.”
De oude en nieuwe bomen krijgen straks voldoende water
Daar gaat wat aan gebeuren. ,,We gaan wat aan de watervoorziening doen”, zegt Patricia Debie, landschapsarchitect en architectuurhistoricus van het bureau Debie & Verkuijl uit Renswoude. ,,We brengen een nieuwe toplaag aan. We maken een ondergronds waterbassin en dat zorgt ervoor dat heel langzaam water wordt afgegeven aan de bomen. De huidige bomen staan nu in een keihard puinpakket. De oude en nieuwe bomen krijgen straks voldoende water.”
Bomenplein
Debie heeft het plein onder handen genomen. ,,Vroeger was het een bomenplein met een stramien van eikenbomen, het voorplein van het kasteel. De huidige ingang is niet de echte, die ligt aan de andere kant van het plein. Dat is niet meer herkenbaar. Er is sprake van achterstallig onderhoud. In de winter is het slecht toegankelijk.”
Het bureau van Debie heeft een historisch onderzoek naar de ontwikkeling van het plein gedaan. ,,Vroeger had het plein een halfrond sierpleintje. Dat was de inspiratie voor het ontwerp van het nieuwe plein. Het karakter van het plein is dat er kamers met een muur komen. Die leiden je over het plein en voert de spanning op naar de ingang van het kasteel.”
Voorjaar 2021
De planning is dat het plein in het voorjaar van 2021 klaar is. Sietsma: ,,Dus voor de zomer. Met een uitvoering van zes maanden moeten we voor het einde van dit jaar starten. Auto’s kunnen er straks ook weer parkeren, maar een deel is een speelplein voor kinderen van de lagere school. En het is mogelijk hier kleinschalige evenementen te houden. Het plein blijft het Margaretha Turnorplein heten. Zij was de eerste kasteelvrouw toen dit kasteel werd gebouwd. Dat was in 1675. Haar naam blijft altijd aan ons verbonden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Esther is al zestien keer verhuisd en wil nu wéér weg: ‘Ik merk dat ik nu onrustig word, dus ik wil weer door’
Een bak met ruimte. Zo noemt de makelaar het huis van Esther Stoop aan de Paduaweg 7b in Den Dolder. Ze is het roerend met hem eens en verruilt daarom haar huis, waar ze alleen met haar puberzoon woont, voor een nog onbekende bestemming. Ze is klaar voor een nieuw hoofdstuk in haar leven. -
Top-stations Bilthoven en Soestdijk blijven goed gewaardeerd, maar dit station in de regio blijft achter
Treinstation Bilthoven, Soestdijk en Driebergen-Zeist zijn dit jaar uitgeroepen tot de best gewaardeerde stations in de provincie Utrecht. Dat blijkt uit het jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor van de NS. Station Utrecht Zuilen werd door de ondervraagden het minst gewaardeerd. -
PREMIUM
Celstraf voor Ahmad (22) die alle ribbetjes van de baby van zijn vriendin brak en haar probeerde te wurgen
Het harde gehuil van de baby van zijn vriendin triggerde bij de Syrische Ahmad E. (22) zijn oorlogstrauma. Als de moeder met vriendinnen aan het borrelen is en Ahmad op het meisje van 8 maanden past, slaan bij hem de stoppen door als het niet lukt haar te troosten. Hij slaat het kind, probeert haar te wurgen, gooit haar op bed en breekt alle ribben van het baby’tje. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
Terwijl zijn vader een kaartje koopt, stapt jochie (7) op Utrechts station in vertrekkende trein
Een 7-jarige jongen besloot donderdagochtend met de trein op avontuur te gaan vanaf een station in Utrecht. Terwijl zijn vader een kaartje kocht, stapte hij alvast in de trein, die vervolgens zonder zijn vader wegreed. Wijkagenten uit Woerden wisten de twee weer te herenigen. -
-
-
dossier
Lees hier alles over FC Utrecht!
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
In samenwerking met indebuurt Utrecht