Volledig scherm
Het gezin Andropov in Oekraïne. © eigen foto

Culemborg dinsdag samen voor familie Andropov: ‘doel is hen weer op te nemen in de gemeenschap’

Dinsdag wordt in Culemborg een manifestatie gehouden voor een ruimhartig kinderpardon. De fakkels worden in het bijzonder ontstoken voor broers Denis en Maksim Andropov. Die jongens woonden in Culemborg tot ze werden gedwongen hun onvoltooide asielprocedure in Oekraïne af te wachten.

Dinsdag - op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind - worden om 19.00 uur de fakkels aangestoken voor de Grote of Barbarakerk in de Grote Kerkstraat. Met dit ‘licht voor de jongens Andropov’ wil Culemborg aandacht vragen voor de rechten van de broers en andere kinderen in een soortgelijke positie. 

In Culemborg wordt de manifestatie georganiseerd door Burgerinitiatief Kinderpardon. De club wordt gesteund door De Raad van Kerken Culemborg, De Goede Zaak, Defence for Children, De Popupkerk, verschillende lokale politici, burgemeester en wethouders en betrokken inwoners van de stad

Tijdens de manifestatie zijn er voordrachten, een korte wake, en zang en muziek in de Barbarakerk. Het samenzijn wordt afgesloten met een grote kring op de Markt, hand in hand als symbool van vriendschap en saamhorigheid.

Niet opgeven

Burgerinitiatief Kinderpardon laat in een persbericht weten dat de lokale manifestatie bedoeld is om vooral aan de familie Andropov te laten zien dat de strijd om het Kinderpardon toe te passen, niet is opgegeven. ‘Ook al verlaten zij Nederland om hun asielzaak - die dient op 18 december - in een voor hen vreemd land af te wachten, doel is hen weer op te nemen in de Culemborgse gemeenschap. Alleen zo kan recht worden gedaan aan hier gewortelde kinderen en hun ouders.’ 

Lees verder onder de video

Ook de andere 400 kinderen vallend onder het pardon, moeten beschermd worden, vindt Burgerinitiatief Kinderpardon. ‘Ongeacht de reden of duur van procedures waarin hun ouders en de overheid verwikkeld zijn’. Ook in andere Kinderpardongemeenten zijn er dinsdag acties om de daarbij in Nederland gewortelde kinderen thuis te laten. 

Landelijk trekt het burgerinitiatief in de vorm van de petitie van Tim Hofman volop aandacht. Dat komt mede door de documentaire ‘Terug naar je eige land’ die Hofman onlangs maakte. De gelijknamige petitie wordt ergens in december aangeboden aan de Tweede Kamer, waarbij een grote demonstratie op het Binnenhof in Den Haag gepland staat.

Lees hier alle artikelen uit het dossier ‘Culemborgs gezin moet naar Oekraïne’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht