Volledig scherm
Culemborger Hans van Diejen speelt met zijn schoonmoeder Marlies Brocatus een potje Culemborgs Monopoly op een groot bord midden in supermarkt PLUS. Op de achtergrond eigenaar Giel Smits. © William Hoogteyling

Culemborg heeft nu ook eigen monopolyspel

Laat de dobbelstenen maar rollen en hoop op een hotel aan de Waldeck Pyrmontdreef of de Goilberdingerdijk. Dit zijn de twee duurste straten in het Culemborgse Monopolyspel dat vandaag werd gepresenteerd bij supermarkt PLUS van Giel Smits.

Bijna twee weken eerder dan verwacht arriveerden de 1.500 spellen bij de winkel in de wijk Parijsch. Daarmee is een traject afgerond dat drie jaar geleden begon. 

,,We wilden in het kader van het 700-jarig bestaan van Culemborg in 2018 een aantal acties doen’’, zegt Smits. ,,Dit was er een van. We moesten er op tijd bij zijn, want de spellenmaker maakt jaarlijks maar 8.000 speciale edities, naast de reguliere uitgave.’’ Toen de deal was beklonken, kon de invulling beginnen: welke straten komen in de plaats van Brink, Ketelstraat, A. Kerkhof of Plein? Smits: ,,We hebben een oproep op Facebook geplaatst en daarop kwamen vele suggesties, inclusief motivatie. 

Omdat we niet per se straten als goedkoop of duur willen bestempelen, hebben we ze geclusterd in gebiedjes.’’ Zo wordt het paarse gebied (Haarlem) ingevuld door Heimanslaan (Voorkoop), Van Hogendorpstraat (Terweijde) en Hendrik Marsmanweg (Lanxmeer). Oranje (Utrecht) is in de Culemborgse variant Bovenwielstraat, Houtmolenstraat en Luthulisingel, allemaal straten in het westelijk stadsdeel. Maar om de equivalenten voor de Leidsestraat en Kalverstraat, de duurste in de oerversie, kon niemand heen: aan de dreef en de dijk staan nu eenmaal de grotere huizen.

Vier sportclubs

Voor de vier stations zijn sportclubs gekozen: voetbalclubs Vriendenschaar en Focus ’07, de Culemborgse Mixed Hockey Club en turnvereniging Sportbalans. Waterleiding en elektra zijn nu winkelcentra Parijsch en Chopinplein. En de winkeliers in de binnenstad dan? ,,De Markt is het hart van het spel’’, stelt Smits gerust. ,,En voor het winkelcentrum Spoorzone was het te laat.’’ Lachend: ,,Hoewel, dat had in plaats van de gevangenis gekund.’’ Smits is een van de ondernemers die zich fel verzet tegen het omstreden stationsproject dat als een vierde winkelcentrum wordt gezien.

Reserveren

Culemborg is met zijn 28.000 inwoners een betrekkelijk kleine gemeente met een eigen Monopolyspel. Steden als Eindhoven, Haarlem en Nieuwegein zijn vele malen groter. Smits is blij met zijn bijdrage aan het jubileumjaar. Wie het spel direct wil bemachtigen kan bij PLUS in één keer voor 300 euro boodschappen doen wat meteen de 30 benodigde spaarzegels oplevert. Dan nog moet je 29,95 bijbetalen. Smits: ,,De uitgever wil niet dat je het weggeeft. Wie bij ons wil sparen, kan het spel meteen reserveren. Het moet niet zo zijn dat als je spaarkaart vol is, de spellen op zijn.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht