Volledig scherm
Maksim (14), Denis (10) en Arina (5). © Jeroen Jumelet

Culemborgse familie Andropov uitgezet naar Oekraïne

De familie Andropov uit Culemborg is vanochtend uitgezet naar Oekraïne. Onder begeleiding van zeven marechaussees vertrokken de drie kinderen en hun ouders vanochtend vanaf Schiphol naar Kiev.

Volledig scherm
Olga Andropova in de documentaire 'Lief en leed op Parc Beaugarde'. © KRO/NCRV

Dat heeft hun raadsman Frank King laten weten. Hij had kort voor vertrek nog contact met moeder Olga van Maksim (14), Denis (10 en Arina (5). Het is hem niet bekend wat het gezin in Kiev vandaag te wachten staat. „De stemming is verdrietig. Men was er van uitgegaan dat de asielaanvraag in behandeling zou worden genomen. Ook kinderen kunnen zo'n aanvraag doen.”

De familie deed vannacht nog een laatste poging door voor de kinderen apart asiel aan te vragen. Dat was volgens King nog niet gebeurd. De immigratie en naturalisatiedienst (IND) wees deze aanvraag vannacht af. King tekent daartegen mogelijk beroep aan, maar dat proces mag niet in Nederland afgewacht worden.

Illegaal

Olga Andropov en Viktor Zelenkin kwamen zeventien jaar gelden vanuit Oekraïne naar Nederland. Hun drie kinderen werden hier geboren en groeiden op in in Nederland. Maksim (14) zit in de brugklas van scholengemeenschap Lek en Linge, Denis (10) en Arina (5) zitten op basisschool Blink. De eerste dertien jaar verbleven ze hier illegaal, daarna startten ze tevergeefs diverse asielprocedures. Vorige week donderdag werd het gezin in alle vroegte overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist. Daar was vannacht nog een wake van sympathisanten.

Afgelopen week protesteerden honderden Culemborgers luidkeels tegen de uitzetting van het gezin. Burgemeester en wethouders van Culemborg deden ook nog een beroep op staatssecretaris Mark Harbers om het gezin pardon te verlenen, maar dat verzoek werd afgewezen.

Volledig scherm
De wake voor de kinderen uit Culemborg vrijdagmiddag. © Boas Photo

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht