Volledig scherm
De poppen Ron en Russel met rechts hun schepper Roos Mattaar. © eigen foto

Culemborgse heeft grote rol in videoclip Engelse cultband Sparks

Zes weken zag ze amper daglicht en werkte ze aan een animatie-videoclip van de beroemde cultband Sparks. De beloning was er naar, want woensdag waren de creaties van de jonge Culemborgse poppenmaakster/stop-motion artiest Roos Mattaar op prime time te zien op BBC tv. Mét de band Sparks.

Edith Piaf (Said It Better Than Me) heet het liedje achter de clip en het staat op het onlangs verschenen album Hippopotamus. Mede hierdoor hebben de Amerikaanse broers Ron (72) en Russell Mael (69) die sinds 1972 Sparks vormen, sinds 40 jaar weer een top 10-notering in de Engelse albumlijst. En mochten ze acte de présence geven tijdens The One Show op BBC 1.

Of hun evenbeelden uit de clip er ook bij konden zijn, vroegen de broers aan clipmaker Joseph Wallace. Omdat die momenteel workshops geeft in Budapest maar dolgraag aan het verzoek wilde voldoen, kreeg Roos Mattaar de missie toebedeeld. Niet gek, ze was tenslotte fulltime betrokken bij de creatie. Met de mini Ron en Russell in haar bagage ging ze naar Londen. ,,Ik heb nog een speciaal voetstukje gemaakt zodat ze stevig zouden staan”, vertelt ze via Skype. Uiteindelijk belandden de poppen midden op het keyboard van Ron, terwijl de band live een medley speelde van de hit This Town Ain't Big Enough For The Both Of Us uit 1974 en het nieuwe nummer Edith Piaf.

Volledig scherm
De Amerikaanse broers Ron (72) en Russell Mael (69) die sinds 1972 Sparks vormen. © Sparks

Hoogtepunt

Quote

Ik zou best mijn eigen ding willen doen, een hele productie van verhaal tot en met de muziek

Half juli kreeg de studio van Joseph Wallace de opdracht om een clip te maken. ,,Ik moest even opzoeken wat Sparks was, maar ik bleek wel degelijk hun hit te kennen”, zegt de 24-jarige Roos. ,,Ik heb de figuren grotendeels gemaakt, Joseph heeft een aantal details gedaan.” Het is tot nu toe een hoogtepunt in haar carrière die ruim drie jaar onderweg is. Voor haar was het al vroeg duidelijk dat haar toekomst ligt in de wereld van film en animatie. ,,Op mijn veertiende was ik al bezig met film maken. Toen ik in 2009 Coraline zag van Henry Selick was ik om: dit wilde ik ook.”

Ze volgde cursussen, maar wist dat ze voor het echte werk niet in Nederland moest zijn. Dus vertrok ze, nadat ze haar vwo-diploma haalde bij Unic in Utrecht, linea recta naar het Engelse Bristol. Dat is de officieuze hoofdstad van de stop-motion want daar zit Aardman Animation, de beroemde studio waar onder andere Wallace & Gromit en Chicken Run zijn gemaakt. ,,Eerst deed ik de driejarige opleiding aan de Bristol School of Animation. Vervolgens ben ik als freelancer aan de slag gegaan.”

Geweldig

En sindsdien doet ze veel ervaring op. Bij Aardman, waar ze meewerkte aan de nieuwe film Early Man die in januari 2018 uitkomt. Maar ook bij een studio in Manchester die voor regisseur Tim Burton (Corps Bride, The Nightmare Before Christmas) werkt. Haar droom: ,,Ik zou best mijn eigen ding willen doen, een hele productie van verhaal tot en met de muziek. Want het is geweldig om vanuit niets een eigen wereld te maken. Maar daar komt heel wat bij kijken. Na Sparks vind ik muziekvideo’s trouwens ook interessant.”

De Ron en Russell poppen staan inmiddels weer veilig in Bristol. Roos lachend: ,,Ik kreeg de indruk dat de echte Ron en Russell ze heel graag wilden meenemen.”

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht