Volledig scherm
Ter illustratie: de vlag van IS © ANP

Culemborgse jihadist (19) in Syrië omgekomen

De Culemborgse jihadist Said (19) is omgekomen in Syrië. Said was sinds december in Syrië. Said is afgelopen weekend omgekomen. In welke regio hij verbleef is onduidelijk. Volgens zijn familie is hij overleden aan schotwonden.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat in een reactie weten niet te kunnen reageren op de dood van de Culemborger.

Quote

Wij horen veel van dit soort verhalen

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding

,,Wij horen veel van dit soort verhalen. Er zijn (de dood van Said opgeteld, red.) 39 Nederlanders omgekomen in Syrië. In totaal zijn er ongeveer 130 Nederlandse strijders actief."

Donderdag 11 december vertrok de jonge Marokkaanse Culemborger naar Syrië om daar mee te vechten in de oorlog. Hij verliet die avond het ouderlijk huis in het centrum van Culemborg voor een wandeling, om niet meer terug te komen. Later bleken zijn laptop en paspoort verdwenen.

Rustige en normale jongen
Hij vertrok naar Syrië samen met zijn vriend Redouan. Hij zou wel nog in leven zijn. Volgens betrokkenen was Said een rustige en normale jongen. Hij volgde een hbo-opleiding aan de Hogeschool Utrecht en als tiener speelde hij op het middenveld in de jeugdelftallen van voetbalclub Vriendenschaar in Culemborg.

Hij had een bijbaan als vakkenvuller bij de plaatselijke Albert Heijn. Mensen die Said kennen zeggen dat zij hem voor het vertrek langzaam zagen veranderen. ,,Hij was altijd al vroom en hij bad wel. De laatste tijd werd dat iets extremer. Hij liet een lange baard groeien en liep steeds meer in een djellaba."

PvdA-raadslid Halim El Madkouri kent de familie van de omgekomen jihadist. ,,De familie is er kapot van. Dat hij afreisde had niemand verwacht. En hij dan ook nog eens om het leven komt is dat helemaal verschrikkelijk."

Quote

Dat zo'n jongen dan toch radicali­seert verwacht je niet

El Madkouri

'Relaxte moslims'
Volgens El Madkouri zijn de ouders van Said 'hele relaxte moslims'. ,,Ze zijn liberaal en niet extreem bezig met hun geloof. Ze stelden hun leven niet in het teken van het geloof. Dat zo'n jongen dan toch radicaliseert verwacht je niet. Hij was de laatste tijd wel meer bezig met het geloof, maar van de buitenkant merkte je dat niet zo."

Hij stelt dat veel Marokkaanse ouders bang zijn dat hun zonen vertrekken om te gaan strijden. ,,Die angst is heel groot. Vaders proberen massaal de paspoorten van hun zonen te verbergen zodat ze niet kunnen uitreizen. De onrust is flink toegenomen nu bekend is dat hij is omgekomen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht