Volledig scherm
De 14-jarige Maksim. © Privéfoto

Culemborgse school in verzet tegen onverwachte uitzetting van 14-jarige Maksim

UpdateScholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg is hevig geschokt dat de 14-jarige in Nederland geboren leerling Maksim Zelenkin met zijn familie het land wordt uitgezet. 

Het van oorsprong Oekraïens echtpaar Zelenkin werd donderdag in alle vroegte met hun drie kinderen, onder wie Maksim, in Amersfoort van zijn bed gelicht en overgebracht naar het detentiecentrum in Soesterberg. Het gezin wordt mogelijk deze week al uitgezet.

Rector Joost van Rijn van de Culemborgse school hekelt de gang van zaken en bereidt een brief voor om de jurist van de familie te ondersteunen. ,,Die jongen is nu weg zonder dat hij ook maar afscheid heeft kunnen nemen. Het is schrijnend. Als mensen zo lang in ons land verblijven en dan overkomt ze dit. Dat is niet te verteren.’’

Geschokt

Quote

Maksim maakte deel uit van een hechte vrienden­groep

mentor Michelle Lamberts

In de brugklas van Maksim is geschokt gereageerd op zijn plotselinge wegblijven. ,,Hij maakte deel uit van een hechte vriendengroep'', voegt zijn mentor Michelle Lamberts eraan toe. Ook op basisschool Blink in Culemborg is de verontwaardiging groot dat Maksims broertje Denis (10) en zusje Arina (5) plotseling niet meer op school komen.

Het hele gezin werd donderdagochtend om 06.30 uur van zijn bed gelicht door tien politiemensen. Ze mochten geen spullen meenemen en geen contact leggen met de buitenwereld.

De zaak roept herinnering op aan Lili en Howick, eveneens uit Amersfoort, die vorig jaar onderdoken, toen uitzetting dreigde. Het ziet er naar uit dat zij binnenkort alsnog Nederland moeten verlaten.

Zeventien jaar

Viktor Zelenkin en Olga Andropova kwamen zeventien jaar geleden uit Oekraïne naar Nederland waar ze zich met hun Russische achtergrond niet veilig voelden. Vervolgens werden in Culemborg de kinderen geboren.

Het gezin verhuisde afgelopen jaar naar Amersfoort, maar Maksim bleef in de Lekstad naar school gaan waar rector Van Rijn hem typeert als een aardige, hardwerkende, maar wat in zichzelf gekeerde jongen. Hij maakt zich grote zorgen hoe het met hem en zijn broer en zus verder moet in Oekraïne. Ze spreken namelijk de taal niet.

Verontwaardigd

Raadsman Frank King die de familie bijstaat, is verontwaardigd. ,,De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft geen opdracht gegeven tot het opsluiten van de familie. Dat is waarschijnlijk gedaan door de Dienst terugkeer- en vertrek. Het is gebruikelijk dat mensen eerst een gesprek krijgen. Dat is niet gebeurd.’’

Bij de Utrechtse rechtbank loopt ondertussen nog een bezwaar tegen de afwijzing van de asielaanvraag van het gezin Zelenkin, zegt King. ,,Meestal wordt gedoogd dat mensen die uitspraak hier afwachten. Kennelijk kiest men nu voor deze weg''.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht