Volledig scherm
Op de laatste Utrechtse Nieuwjaarsduik in januari 2019 was er een dance battle van Freedom City. © Jelmer de Haas

Culturele Zondagen wil vernieuwen en schrapt populaire Nieuwjaarsduik

Utrecht Marketing schrapt de Nieuwjaarsduik, de start van het culturele seizoen in januari. Na zestien edities wordt het evenement met voorproefjes van voorstellingen, poëzie, kinderprogramma’s, muziek- en dansoptredens stopgezet.

Utrecht Marketing wil de succesvolle formule van Culturele Zondagen, waar de Nieuwjaarsduik onderdeel van uitmaakt, opfrissen. Het programma wordt compacter en minder vanuit de organisatie geprogrammeerd. Meer dan voorheen zal gebruik worden gemaakt van de kennis en expertise van culturele organisaties zelf. Wat betreft de nieuwe invulling krijgen de wijken, belangrijke gebeurtenissen in de stad en nieuwe doelgroepen een grotere rol.

Een aantal vaste Culturele Zondagen blijft in 2020 wel behouden. Het gaat om het Uitfeest, dat is de jaarlijkse start van het culturele seizoen in september, het Kadeconcert en een wijkzondag. Over de invulling van andere zondagen wordt overlegd. Maar dat de Nieuwjaarsduik - waar duizenden bezoekers kwamen kijken - niet doorgaat, is een feit.

‘Sleetse plekken’

Utrecht Marketing wil de opzet van Culturele Zondagen veranderen, omdat na gesprekken met betrokkenen gebleken is dat er ‘sleetse plekken’ zijn. De zondagen dreigen in herhaling te vervallen. Bovendien is de stad veranderd in vergelijking met bijna twintig jaar geleden toen Culturele Zondagen startte. 

Toen gebeurde er weinig in Utrecht terwijl nu, aldus Utrecht Marketing, winkels ’s zondags open zijn en er volop festivals en culturele activiteiten zijn. Hiermee is de context voor de Culturele Zondagen veranderd.

Naast de inhoudelijke veranderingen, zal ook de communicatie rondom Culturele Zondagen veranderen. Uitgangspunt wordt minder papier en meer online.

Het aantal Culturele Zondagen is in de afgelopen jaren afgenomen. Waren er in 2001 elf zondagen en het jaar erop zelfs zeventien, daarna liep het terug naar twaalf, negen, zeven en zes. Dit jaar waren er vier: Nieuwjaarsduik, Go West, het Uitfeest en Alles Kids.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht