John van Eerd als zijn alter ego Harrie Vermeegen in de komedie Herrie in de Keuken.
Volledig scherm
John van Eerd als zijn alter ego Harrie Vermeegen in de komedie Herrie in de Keuken. © Roy Beusker

Cultuursnuiven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

Absurde komedie John van Eerd 

In de nieuwste absurde komedie van John van Eerd, Herrie in de Keuken, gieren de snorren, pruiken en petten door de zaal. Als eigenaar van een noodlijdende snackbar proberen Van Eerds alter ego Harrie en zijn compagnon hun armzalige frietjes en gehaktballen aan de man te brengen. Er is bitter weinig klandizie, maar de zon begint te schijnen als de valse eigenaresse van de aangrenzende tattooshop een oplossing biedt. Tot de controleur van de voedselinspectie zich meldt.

Vrij 28 feb, 20.00 uur, Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24, Utrecht.

3JS met nieuw album

De 3JS voorafgaand aan de uitreiking van de Edison Pop 2020 prijzen.
Volledig scherm
De 3JS voorafgaand aan de uitreiking van de Edison Pop 2020 prijzen. © ANP KIPPA Levin de Boer

De 3JS staan garant voor herkenbare Volendamse folk. Al sinds hun debuutalbum Watermensen nemen de 3JS een unieke plaats in binnen het Nederlandstalige muzieklandschap. Op hun nieuwe album De Aard van het het Beest gaan ze dieper, verder en nog meer hun eigen muziek in dan voorheen. Oermuziek op basis van akoestische gitaren. Verhalen met een lach en een traan.

Do 27 feb, 20.15 uur, zaal Hertz, TivoliVredenburg Utrecht.

Met fantasie de werkelijkheid te lijf

Zes broers – Bhagavan, Mukunda, Krsna, Jagadisa, Narayana en Govinda – worden vijftien jaar lang door hun ouders binnengehouden. Ze groeien op met de 5000 dvd’s van hun vader. Uit cornflakesdozen en yogamatten bouwen ze filmsets en spelen hun favoriete films scène voor scène na. De nieuwe theatermaker Charli Chung maakt met het stuk Wolven huilen niet alleen een stuk over vrijheid, broederschap, verbeelding en opgroeien against all odds. Kan je met fantasie de werkelijkheid te lijf gaan?

Di 3 en wo 4 maart, 20.00 uur, Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht.

Politiek incorrecte cabaretier

Muzikant en cabaretier André Manuel, een tukker in hart en nieren, speelt Dreejklezoew. Dreejklezoew is een politiek incorrecte hork, een mensonvriendelijke sater, een duivelskind. Een buitengewoon onfatsoenlijk mens. ‘André Manuel kietelt met het nodige prikkeldraad en zijn ruwheid polijst hij met zeven goede en grappige liedjes.’

Wo 4 maart, 20.30 uur, De Kom, Stadsplein 6, Nieuwegein.

Beroemde moeder is een diva

De Toneelmakerij speelt in het kader van de Lente-Uitjes de voorstelling Mijn moeder is een diva. Een absurdistische tragikomedie over niet zo beroemde kinderen met een heel beroemde moeder.

Viktor en Valencia zijn een tweeling. De moeder van tweeling Viktor en Valencia is een diva. Ze is modeontwerpster en draagt de meest flamboyante creaties. Ze heeft de hele wereld overgereisd en is overal aanbeden en geroemd, zegt ze zelf. Maar de laatste jaren ligt ze boven in haar slaapkamer te roken met de gordijnen dicht.

Vrij 28 feb, 15.00 uur, podium Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, Utrecht.

Elektronicaduo Wave met nieuw geluid

Het Nederlandse elektronische duo Weval is met zijn tweede album The Weight (2019) rechtstreeks gepromoveerd naar de top van de dance. De warme synthsound van het debuutalbum uit 2016 is op The Weight geëvolueerd naar een episch geluid met drums, bas, gitaar en zang. Ook zijn invloeden uit de psychedelische rock, jazz en funk te horen.

Do 27 feb, 20.15 uur, Zaal Ronda, TivoliVredenburg Utrecht.

De Rattenvanger met een boodschap

In de theaterreeks ‘What’s in a fairytale?!’ geeft Toneelgroep Oostpool sprookjes een tweede leven met een maatschappelijk gewicht. Na Robin Hood (2018) en Bambi (2019) is het dit jaar tijd voor De Rattenvanger van Hamelen: een anti-sprookje voor volwassenen. ‘De Rattenvanger’ is een voorstelling over opgelegde denkbeelden en botsende overtuigingen. Kunnen ouders het ooit goed doen? Moeten we strenger opvoeden of is de beste opvoeding géén opvoeding?

Di 3 maart, 20.00 uur, Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24, Utrecht.

Circus met theater (6+)

Volledig scherm
© Kamerich & Budwilowitz/EYES2

WIRWAR is een circustheatervoorstelling. Het gezelschap van Laura van Hal combineert circus met dans en bewegingstheater en geeft diepere betekenis aan de spectaculaire acrobatische toeren. WIRWAR gaat over onze verwarrende binnenwereld vol emoties. ‘s Avonds bij het schijnsel van het nachtlampje komen ze tevoorschijn: kleine schaduwfiguurtjes die dansen door de nacht. Als je durft, nemen ze je mee op avontuur naar een wereld waar niemand anders komt.

Do 27 en vrij 28 feb, 14.30 uur, Theater Kikker, Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht