Volledig scherm
De rouwauto's worden klaargemaakt voor de cursus © Marnix Schmidt

Cursus rouwstoet-rijden: altijd blijven rollen

Automobilisten die een rouwstoet doorkruisen en nabestaanden die door rood rijden om de aansluiting niet te verliezen. Twaalf rouwchauffeurs kregen gisteren les in staatsie rijden.

Langzaam zet uitvaartondernemer Patrick Kivits uit Waalwijk de lijkwagen in beweging. Naast hem zit cursusleider Ron van Doorn, achter hem rijden vier volgwagens met collega's. Allemaal getooid met zwarte vlaggetjes. Daarmee is voor iedereen duidelijk dat dit een rouwstoet is, ook al is de ruimte achter Kivits dit keer leeg. De route voert in een wijde kring rond Zeist, met een tussenstop bij de Zeister begraafplaats.

Respectloze weggebruikers lijken hun pad deze middag niet te kruisen. Ze krijgen ook de kans niet, want de cursisten hebben net een uitgebreide instructie gehad op landgoed Dijnselburg.

Quote

Dit is het enige vak waarbij je voor een groen licht moet afremmen

Cursusleider Van Doorn

Haast
Niet alleen over de bejegening van nabestaanden, maar ook over 'verantwoord bumperkleven' en de 'kunst van het altijd blijven rollen', zoals cursusleider Van Doorn het uitdrukt. Haast is uit den boze, vooruitzien een must. ,,Dit is het enige vak waarbij je voor een groen licht moet afremmen'', grapt Van Doorn. Het gaat er niet om dat groene licht nog te halen, maar liefst zonder stoppen zo door te rijden dat de rest van de stoet kan volgen. Want een rouwstoet heeft privileges, maar door rood rijden is daar niet bij.

Van Doorn verzorgt maandelijks voor een twaalftal rouwchauffeurs uit het hele land de rijvaardigheidscursus voor de uitvaartbranche, namens het Maarssense Bruseco. Dat is gespecialiseerd in bijzondere rij-opleidingen. Directeur en oprichter Paul Brussaard legt uit dat de jonge loot aan zijn boom is ontsproten aan de ramp met de MH17 in 2014.

De massale rouwstoeten waarmee de slachtoffers van de vliegramp enkele weken later door Nederland vervoerd werden, vormden de aanleiding. Het was de eerste keer dat zoveel uitvaartondernemers op die schaal moesten samenwerken.

Quote

Het is een echt vak en daarbij heb je met allerlei regels en afspraken te maken

Paul Brussaard

,,Er zijn toen zelfs bijna-ongelukken gebeurd'', weet Brussaard. ,,Het is een echt vak en daarbij heb je met allerlei regels en afspraken te maken. Veel chauffeurs kennen die onvoldoende'', vervolgt hij.

Volgens Brussaard zijn steeds minder uitvaartondernemers familiebedrijven waarbij kennis volgens het meester-gezelprincipe wordt overgedragen van vader op zoon. Omgekeerd is het publiek ook onvoldoende bekend met de rechten en regels omtrent een rouwstoet. Dat leidt soms tot conflicten op een wel zeer ongelegen moment. Brussaard: ,,We willen het respect voor de rouwstoet terugwinnen, dat nu afglijdt.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht