Een sfeervolle foto van een schaatsende menigte op een bevroren Stadsbuitengracht bij de Tolsteegsingel, net na de Tweede Wereldoorlog. Foto uit de door de hack niet bereikbare beeldbank van Het Utrechts Archief.
Volledig scherm
PREMIUM
Een sfeervolle foto van een schaatsende menigte op een bevroren Stadsbuitengracht bij de Tolsteegsingel, net na de Tweede Wereldoorlog. Foto uit de door de hack niet bereikbare beeldbank van Het Utrechts Archief. © Het Utrechts Archief/F.F. van der Werf

Cyberaanval op Utrechts Archief: botte pech, maar wel mogelijk tienduizenden euro’s schade

Waarschijnlijk door botte pech is Het Utrechts Archief slachtoffer geworden van een onbesuisde cyberaanval. Sinds 11 maart is het online archief vergrendeld. De server met daarop zo’n zeven miljoen gescande kopieën van de originele collectie is door de gijzelsoftware onbereikbaar. De schade van de onopzettelijke actie loopt wellicht in de tienduizenden euro’s.

 1. Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankrekening’
  11

  Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankreke­ning’

  In Nederland eindigt nog steeds een op de drie huwelijken in een echtscheiding. Hoewel vrouwen die met mannen trouwen steeds vaker blijven werken, staan vooral zij er na een scheiding het slechtst voor. Een parttime baan blijkt niet voldoende om hetzelfde leven te kunnen blijven leiden. Het is meestal de vrouw die na de scheiding driehoog-achter in een flatje eindigt. „Stellen praten niet over geld en vrouwen eisen hun positie niet op.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

 1. Zo rouwen olifanten als ze een familielid verliezen
  Play

  Zo rouwen olifanten als ze een familielid verliezen

 2. Twee ongevallen met meerdere slachtoffers in Amersfoort
  Play

  Twee ongevallen met meerdere slachtof­fers in Amersfoort

Utrecht