Volledig scherm
© ANP

D66 wil sneller en meer laadpalen in de stad Utrecht

Er moeten veel sneller veel meer laadpalen voor elektrische auto’s worden geplaatst in de stad Utrecht. Dat vindt coalitiepartij D66. De partij heeft schriftelijke vragen bij het college van burgemeester en wethouders ingediend. „Elektrisch rijden wordt nu onvoldoende gestimuleerd in de stad”, zegt raadslid Maarten Koning.

De D66’er maakte met partijgenoten een rondgang langs (toekomstige) gebruikers van elektrische auto’s en autodealers. ,,Een veelgehoorde klacht die wij terugkregen is dat Utrechters geen elektrische of hybride auto kopen, omdat er onvoldoende palen in de buurt zijn en het soms maanden duurt voordat een laadpaal geplaatst is. Het aantal laadpunten volgt nu minder snel de daadwerkelijke toename van elektrische auto’s.’’

‘Paal volgt auto’

Volgens Koning is het beleid te veel gericht op ‘paal volgt auto’, terwijl het andersom zou moeten zijn. ,,Er moet juist genoeg laadinfrastructuur zijn om het echt aantrekkelijk te maken voor mensen om een elektrische auto te gaan rijden. Wij willen dat Utrecht koploper is en blijft op het gebied van (stimuleren van) elektrisch rijden. Daarom willen wij dat de oplaadcapaciteit vooruitloopt op de vraag naar elektrisch vervoer.’’

Een eerste logische stap om de aanschaf van elektrisch aangedreven auto’s verder te stimuleren, is volgens Koning om de doorlooptijden voor de aanvraag van een laadpaal te verkorten. Oppositiepartij de VVD diende eerder al een motie in met deze wens, maar die is aangehouden omdat de wethouder bezig is met  een voorstel voor nieuw beleid hierover. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht