Volledig scherm
De kruising in Nieuwegein, waar op 10 maart de 8-jarige Milan om het leven kwam. © Koen Laureij

Dader ongeval waarbij Milan (8) omkwam, gaat niet in hoger beroep

Cor B. (56) uit Nieuwegein gaat niet in hoger beroep tegen zijn straf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in zijn woonplaats. De 8-jarige Milan kwam om het leven bij het ongeval op de kruising van de Graaf Florisweg met de ’s Gravenhoutseweg, zijn 10-jarige broer Sven raakte zwaargewond.

,,Ongelooflijk dapper”, noemt advocaat Christian van Dijk het besluit van Cor B. om niet in beroep te gaan tegen de vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging die de rechtbank hem vorige week oplegde. Het Openbaar Ministerie eiste eerder zes jaar cel tegen de man. De beslissing om geen hoger beroep aan te tekenen nam B. zelf, waarmee hij de wens van de nabestaanden respecteert.

Roekeloos rijden

Zijn advocaat Van Dijk ziet wel degelijk aanleiding om in hoger beroep te gaan. ,,Ik was heel graag in hoger beroep gegaan. Het gaat me daarbij niet om de strafmaat. Het is moeilijk uit te leggen naar de maatschappij maar ik vind hier juridisch gezien geen sprake van roekeloos rijden.” De Nieuwegeiner is dus volgens de raadsman veroordeeld op basis van iets wat hij niet gedaan heeft, terwijl de rechtbank wel vindt dat sprake is van roekeloos rijgedrag op 10 maart van dit jaar.

Bovendien kan volgens Van Dijk ook een precedentwerking uitgaan van dit gerechtelijke besluit: rechters kunnen in toekomstige vonnissen gaan verwijzen naar deze zaak, die nu jurisprudentie vormt. ,,Het is daarmee een bijzondere zaak, die grote invloed kan hebben”, denkt Van Dijk. Maar toch legt hij zich neer bij de wens van zijn cliënt om niet in hoger beroep te gaan. ,,We hebben het twee keer uitgebreid besproken. Uiteindelijk bepaalt hij.”

Met een snelheid van 130 kilometer per uur en met een fles wodka in zijn hand reed Cor B. door rood en veroorzaakte de aanrijding. ,,Ik ben een monster, een moordenaar”, zei hij emotioneel tijdens de behandeling van de rechtszaak. Van Dijk: ,,Hij toont hiermee zelfreflectie en inzicht in wat er gebeurd is.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht