Volledig scherm
Branden aan de Rooseveltlaan, bij Strand Oog in Al (SOIA) en Skipiste Nieuwegein. © Koen Laureij/AD

Dader(s) horecabranden Utrecht en Nieuwegein spoorloos

De politie tast volledig in het duister over wie verantwoordelijk is voor drie branden bij horecagelegenheden de afgelopen maanden. Voor de branden in Utrecht en Nieuwegein heeft ze geen enkele verdachte meer op het oog. De verdachte die eerder werd verhoord is uit beeld.

De 19-jarige man die werd aangehouden vlak na de brand bij het skicentrum in Nieuwegein vorige maand, blijkt geen verdachte meer te zijn. De zaak tegen hem is geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs. Wel loopt nog een onderzoek naar deze aangestoken brand.

Er loopt ook nog een onderzoek naar de branden in Utrecht: bij horeca in aanbouw in Kanaleneiland (begin vorige maand) en bij Stadsstrand Oog in Al (eind juli). Maar ook hiervoor stelt de politie ‘geen verdachten in beeld’ te hebben.

Teller op nul

Daarmee staat de teller van mogelijke brandstichters op nul. En daar baalt ook Jaap Berger van, een van de gedupeerde horeca-ondernemers. ,,We waren even euforisch over een doorbraak en hadden gehoopt dat ze de brandstichter hadden. Maar helaas.’’

Berger is samen met zijn broer bezig met de bouw van een nieuw restaurant, door twee woningen aan de Rooseveltlaan in Kanaleneiland samen te voegen. Maar door de brandstichting lukt de opening daarvan dit jaar zeker niet meer, terwijl de vergunning al binnen is. De door brand verwoeste woning is inmiddels gesloopt. Berger hoopt zo snel mogelijk alsnog zijn horecagelegenheid te kunnen openen. ,,We laten ons niet uit het veld slaan door de brand. Maar het woord is nu eerst aan de verzekering.’’

De politie onderzoekt of een verband bestaat tussen de aangestoken branden in Utrecht en Nieuwegein. Bij die laatste brand zag eigenaar Mark Snoeren iemand wegfietsen. Agenten hielden hem in de buurt aan. Dit is de man die nu geen verdachte meer is. Mede daarom roept de politie getuigen of mensen die meer weten op om zich te melden met informatie.

Volledig scherm
De brand in een woning aan de Rooseveltlaan in Utrecht, waar horeca moet komen. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht