Volledig scherm
Fanny Blankers-Koen wint de 200 meter tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen. © AFP

Dafne Schippers slaat eerste Fanny Blankers-Koen Vijfje

De Utrechtse sprintster Dafne Schippers slaat op 3 juni voor de Nederlandse Munt de eerste 5 euromunt ter herinnering aan sportlegende Fanny Blankers-Koen.

De munt wordt geslagen omdat het donderdag 26 april precies 100 jaar geleden is dat ‘de vliegende huisvrouw’ werd geboren. De Koninklijke Nederlandse Munt noemt dat een mooi moment ‘om een nieuw muntstuk uit te brengen als tastbaar eerbetoon aan de vrouw die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse sport’. Dafne Schippers bedient hiervoor de historische slingerpers. Zij doet dat tijdens de internationale FBK Games in Hengelo op 3 juni.

Estafette

Fanny Blankers-Koen won in 1948 op de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles: op de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden én de 4 x 100 meter estafette. Zij was toen moeder van twee kinderen, wat haar de titel ‘de vliegende huisvrouw’ opleverde. 

Tussen 1935 en 1955 behaalde Fanny Blankers-Koen vele successen en in 1999 werd ze door de IAAF uitgeroepen tot beste vrouwelijke atlete van de 20e eeuw. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje is na het Johan Cruijff Vijfje de tweede uitgifte in de serie Nederlandse Sporticonen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht