Al drie jaar hangt er een indringende stank in de Sijpesteijntunnel bij Utrecht Centraal.
Volledig scherm
Al drie jaar hangt er een indringende stank in de Sijpesteijntunnel bij Utrecht Centraal. © Boas Photo

Dag stank! Geur in ‘stinktunneltje’ bij Utrecht Centraal éindelijk verholpen

Fietsers en voetgangers die gebruikmaken van de Van Sijpesteijntunnel bij Utrecht Centraal kunnen weer opgelucht ademhalen: de indringende geur in het ‘stinktunneltje’ lijkt na een paar jaar nu toch eindelijk verholpen. De vermoedelijke boosdoener: het stilliggende water in de tunnel.

Quote

Het lijkt erop dat puur het stilstaan­de water de oorzaak was

Woordvoerder gemeente

De gemeente liet drie weken geleden weten de stank in het tunneltje aan te pakken. Een afvoersysteem moest zorgen voor de doorstroming van het water: door middel van een leiding zou er zo nu en dan vers water de tunnel in worden gepompt. Dit zou op de lange termijn moeten zorgen voor een minder indringende geur.

Nu is het zover: de stank in de Van Sijpesteijntunnel lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. De gemeente is twee weken geleden begonnen met het regelen van de doorstroming in de tunnel. ,,Sindsdien lijkt de stank ook verdwenen”, laat een woordvoerder weten. ,,Het lijkt erop dat puur het stilstaande water de oorzaak was, maar om dat zeker te weten, houden we het de komende tijd in de gaten.” Dit doet de gemeente door het zuurstofgehalte in het water te meten. 

Doorgetrokken

Het afvoersysteem in het water zorgt ervoor dat het water in de Van Sijpesteijntunnel doorstroomt.
Volledig scherm
Het afvoersysteem in het water zorgt ervoor dat het water in de Van Sijpesteijntunnel doorstroomt. © AD

De gemeente gaf in 2016 al aan bekend te zijn met de geur in de tunnel. Het duurde even voordat de oorzaak van de stank achterhaald werd: een woordvoerder gaf een aantal weken terug aan dat eerder werd gedacht dat de geur in de tunnel werd veroorzaakt door problemen met een rioolaansluiting. Die optie kon worden uitgesloten. 

Het water wordt over een aantal jaar onderdeel van de Leidsche Rijn. Deze zal vanaf de Catharijnesingel worden doorgetrokken richting de Leidseweg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht