Volledig scherm
Het pand aan de Maliebaan waar de nachtopvang tijdelijk gehuisvest is. © Marnix Schmidt

Daklozenopvang Maliebaan overweegt veiligheidsmaatregelen na neersteken stagiaire

De Daklozenopvang aan de Maliebaan in Utrecht overweegt extra veiligheidsmaatregelen te nemen na de steekpartij van afgelopen donderdag. Daarbij raakte een stagiaire gewond.

Met de vrouw gaat het ‘gezien de omstandigheden goed’, zo zegt een woordvoerder van De Tussenvoorziening, de organisatie die de opvang aan de Maliebaan bestiert. Wat er zich donderdagavond precies heeft voorgedaan, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Een 28-jarige man is kort na het incident aangehouden.

Geschokt

De medewerkers en gasten van de opvang zijn gisteren bijgepraat over de gebeurtenissen. ,,Dat was een emotionele bijeenkomst,” zegt de woordvoerder. ,,Iedereen is geschokt over wat er is gebeurd. Het is de eerste keer dat we zoiets hebben meegemaakt.”

De Tussenvoorziening evalueert momenteel of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. ,,Detectiepoortjes? Dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar van de andere kant: zelfs in een zwaar beveiligde gevangenis wordt van alles naar binnen gesmokkeld. Wij zijn een open instelling waar mensen worden opgevangen. Dat karakter willen we graag behouden. Op korte termijn willen we hierover een besluit nemen.”

Hulpdiensten

Ook omwonenden zijn geschokt door de steekpartij. Eén van hen is Daan van Beek, wiens tuin grenst aan die van de opvang aan de Maliebaan. Hij zag de hulpdiensten voor het pand van de opvang staan toen hij donderdagavond thuiskwam. Van Beek zit vol vragen, maar heeft verder geen informatie gekregen. ,,Een incident werd mij gezegd, toen ik bij een agent vroeg wat er aan de hand was.’’

Van Beek, die eerder ageerde tegen de omvang van de opvang, wil weten wat de exacte aanleiding is van de steekpartij. ,,Ik wil graag weten of een dakloze met een mes de opvang in mag. Of heeft deze man binnen een mes gepakt?’’ De woordvoerder van de Tussenvoorziening laat weten dat deze vragen momenteel door de politie worden onderzocht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht