De Damweg tussen Lopik en Polsbroekerdam.
Volledig scherm
De Damweg tussen Lopik en Polsbroekerdam. © Karin Verhoef

Damweg in Lopik gaat op de schop, omrijden tot half mei

Na twee keer uitstel begint over twee tot drie weken alsnog de renovatie van de Damweg, het fietspad en de fietsbrug bij de watertoren in Lopik. De werkzaamheden hebben als gevolg dat deze doorgaande noordzuidverbinding tussen Lopik en Polsbroekerdam richting Oudewater tot half mei dicht blijft. Het doorgaande verkeer moet over de provinciale weg.

De aannemer begint met het fietspad tussen de Lopikerweg West en de bebouwde kom van Polsbroekerdam. Tegelijkertijd wordt groot onderhoud gepleegd aan de fietsbrug ter hoogte van de watertoren. Over het hele traject wordt de Damweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Fietsers kunnen dan gebruikmaken van de rijbaan.

De deklaag van de rijbaan en de voegovergangen van de verkeersburg bij de watertoren worden vervangen. Fietsers kunnen dan al over het vernieuwde fietspad rijden.

Geen plassen meer

Aansluitend gaat de aannemer het fietspad tussen de kruising Polsbroekerdam en de gemeentegrens met Oudewater reconstrueren. Dit fietspad helt schuin over in de richting van de rijbaan, waardoor de afwatering niet goed is en met regen plassen blijven staan. Ook hier gaat de rijbaan dicht voor doorgaand verkeer, behalve de buurtbus 505. Fietsers kunnen in die tijd ook hier over de rijbaan.

De renovatie moest worden uitgesteld omdat de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) moest bepalen of de hoogovenslakken in de huidige fundering schadelijk zijn voor het milieu. Schadelijke stoffen zouden kunnen doordringen in het oppervlaktewater. Dat kan worden voorkomen door de slakken niet te vergruizen, constateerde de RUD, die gaat over vergunning, handhaving en advies op het gebied van milieu en leefomgeving.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht