Daniëlle Hermans op archiefbeeld, vlak voordat ze ziek werd. Vanwege het coronavirus was het maken van een actuele foto geen optie.
Volledig scherm
PREMIUM
Daniëlle Hermans op archiefbeeld, vlak voordat ze ziek werd. Vanwege het coronavirus was het maken van een actuele foto geen optie. © Uitgeverij Ambo Anthos

Daniëlle (55) schreef een boek over doorleven met kanker: ‘Overleven is moeilijker dan weten dat je doodgaat’

Niet doodgaan aan kanker, maar ook niet echt overleven. Daniëlle Hermans (55) uit Utrecht maakt zelf deel uit van een nieuwe patiëntengroep: doorlevers, die er dankzij medische doorbraken nog zijn. Maar voor hoe lang? In het boek Doorlevers verzamelde ze de verhalen van lotgenoten. Als troost en voor begrip bij anderen voor het leven in een ‘twilightzone’.

Daniëlle Hermans tijdens het interview via een videogesprek.
Volledig scherm
Daniëlle Hermans tijdens het interview via een videogesprek. © AD

Het is weken voordat de vergaande coronamaatregelen ingaan dat we een interviewafspraak maken over haar nieuwe boek. ,,Je bent toch niet verkouden?’’ vraagt Daniëlle Hermans dan al door de telefoon. Waar half Nederland toen nog zijn schouders ophaalde voor corona, was bij haar de boodschap al wel geland: opgepast! Alle reden om het uiteindelijke gesprek via videobellen te laten plaatsvinden. 

,,Iedereen heeft het maar over kwetsbare ouderen. Maar er zijn heel veel kankerpatiënten, ook heel veel jonge mensen, die net als ik in een heel kwetsbare positie zitten. Van buiten zien we er misschien best goed uit, maar van binnen zijn we kapot. We moeten extra voorzichtig zijn. Zul je zien, heb ik het zo ver geschopt, ga ik alsnog dood, aan een virus.’’

  1. Fabriek voor kippenvaccins stelt Biltse politiek voor dilemma: kiest ze voor financiële belangen of voor bewoners?
    PREMIUM

    Fabriek voor kippenvac­cins stelt Biltse politiek voor dilemma: kiest ze voor financiële belangen of voor bewoners?

    De fabriek MSD Animal Health, die al tientallen jaren kippenvaccins produceert en maar doorgroeit, zet de verhoudingen in De Bilt op scherp. Het bedrijf wil uitbreiden, maar omwonenden en een meerderheid in de raad willen dat MSD niet uitbreidt, of zelfs verhuist. Maar burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt roept de raad op voorzichtig te zijn. Er spelen grote financiële belangen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht