Volledig scherm
© anp

Dankzij fietsers bespaart Utrecht 250 miljoen euro per jaar

De fiets levert Utrecht jaarlijks 250 miljoen euro aan maatschappelijke baten op. De stad zou dat bedrag kwijt zijn aan onder meer zorg, luchtkwaliteitsmaatregelen en vertragingen in het verkeer wanneer alle fietsers de auto zouden nemen. Dat becijferen onderzoeksbureau Decisio en Soigneur in het Bruto Utrechts Fietsproduct (BUF), dat met steun van de gemeente Utrecht tot stand kwam. 

Utrecht is de eerste stad waar de directe en sociaal-economische waarde van de fiets inzichtelijk is gemaakt. Wethouder Lot van Hooijdonk krijgt het rapport vandaag uitgereikt op de eerste regionale netwerkbijeenkomst ‘Utrecht Bike Community’.

Utrecht heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de fiets. Met effect: tussen 2010 en 2015 steeg het aantal fietskilometers met 53 miljoen tot 616 miljoen. Hiermee is de groei van het aantal fietskilometers vele malen hoger dan het gemiddelde van Nederland. De toename van dit fietsgebruik heeft verschillende positieve maatschappelijke effecten. Zo zijn fietsers gezonder en productiever, wat positieve effecten heeft voor werkgevers, zorgverzekeraars en dus de maatschappij als geheel.

Schonere lucht

Bovendien dragen fietskilometers – als vervanging van autokilometers – bij aan schonere lucht en geluidsafname. De maatschappelijke effecten van de toename in het aantal fietskilometers zijn uit te drukken in een sociaal-economische waarde van €21,3 miljoen. Ook automobilisten profiteren van de grote aantallen fietsers, omdat voor hen de betrouwbaarheid van de reistijd toeneemt.

De directe economische waarde (bijdrage aan het nationaal inkomen) van de fiets in Utrecht bedroeg in 2014 ruim 38 miljoen euro. De Utrechtse fietsindustrie levert een kleine 300 fte aan werkgelegenheid op en bouwt jaarlijks 23.000 fietsen. Gemiddeld 28 fietskoeriers doen ieder jaar 40.000 bezorgingen. Hiermee houden ze dagelijks tien vervuilende bestelbussen uit de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht