Volledig scherm
Buiten wordt de laatste hand gelegd aan de biowarmtecentrale van Eneco op Lage Weide in Utrecht. © Eneco

Dankzij houtsnippers en snoeiafval zit Utrecht er voortaan warmpjes bij

De 45.000 huishoudens met stadsverwarming in Utrecht en Nieuwegein kunnen vanaf maandag rekenen op de eerste warmte van de gloednieuwe biowarmtecentrale op Lage Weide. Eneco begint dan met het testen van de installatie. In april moet deze voluit draaien en een groot deel van de benodigde warmte leveren.

Volledig scherm
De enorme bunker waar houtsnippers, snoeiafval en andere biomassa wordt opgeslagen voor ze worden verbrand om warmte op te wekken in de biowarmtecentrale van Eneco in Utrecht © Eneco

Volgens woordvoerder Arie Spruit van Eneco is de centrale zo goed als klaar. ,,We zijn nu bezig met de laatste afrondende werkzaamheden op en rond het gebouw en starten vanaf maandag met de testfase om de centrale optimaal in te kunnen regelen. Ook gaan we de ketelruimte ‘uitkoken’, zodat het cement aan de binnenkant niet te snel opdroogt – vergelijkbaar met het drogen van nieuw stucwerk thuis. Binnenkort gaat ook de eerste biomassa – hout- en snoeiafval – de ketel in, waarmee dus ook de eerste warmte aan het net geleverd gaat worden.”

De biowarmtecentrale is gebouwd naast de bestaande gasgestookte energie- en warmtecentrale aan de Atoomweg op Lage Weide. In de nieuwe installatie wordt snoeiafval en afvalhout gestookt uit Midden-Nederland. Hiermee wordt volgens Eneco zo'n 80.000 ton CO2 bespaard. Critici stellen dat de kooldioxide uit de biomassa evengoed uit de schoorsteen komt en het verstoken daarvan dus niet echt duurzaam is. Eneco stelt dat het om recent in planten en hout vastgelegde CO2 gaat die ook weer opnieuw in planten wordt vastgelegd. De installatie wordt dagelijks met dertig tot veertig vrachtwagens bevoorraad. Volgens Eneco gaat het om materiaal waar nu veelal geen andere bestemming voor is.

De biowarmtecentrale die Eneco nu gaat opstarten is de eerste fase van het complex. In de loop van dit jaar wordt er nog een tweede bij gebouwd. Eneco wil met de biowarmtecentrale duurzamer warmte opwekken. Het bedrijf investeert daarvoor niet alleen in windparken, maar bijvoorbeeld ook in de terugwinning van warmte uit de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Overvecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht