Volledig scherm
Festivalgangers op het festivalterrein tijdens de eerste dag van de 26e editie van muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise. © ANP Kippa

De allereerste editie van Lowlands was in Utrecht (en we hebben er beelden van)

indebuurtOp dit moment zijn heel veel mensen helemaal los aan het gaan op muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. Maar wist je dat de allereerste editie van Lowlands gewoon in Utrecht was?

In 1967 organiseerde de Utrechtse schilder Bunk Bessels een groot muziekfestival in de Jaarbeurs in Utrecht. De inspiratie voor dit festival haalde Bunk uit Londen, waar hij bij een zogenaamde love-in was geweest. Die love-ins werden voor het eerst georganiseerd in San Fransciso. Het waren feesten binnen de Flower Power en hippiecultuur.

Op 24 november 1967 was het zover: de allereerste editie van Flight to Lowlands Paradise, in de Margriethal in de Utrechtse Jaarbeurs. Voor tien gulden kregen de bezoekers toegang tot het festival, dat doorging tot acht uur de volgende ochtend, inclusief ontbijt. Er speelden (inter)nationale grootheden als The Crazy World of Arthur Brown en Cuby & the Blizzards. En er waren ‘happenings’, bijvoorbeeld met Jules Deelder.

Een jaar later werd een tweede editie van het festival gehouden in Utrecht. Daarna bleef het heel lang stil, tot het festival in 1993 in ere werd hersteld onder de naam A Campingflight to Lowlands Paradise.

Het Utrechts Archief heeft bewegende beelden van de eerste twee feesten in Utrecht: wild dansende jongeren, politieagenten die klaar staan om in te grijpen en fragmenten van optredens. Helaas zit er geen geluid onder de beelden, maar we kunnen ons levendig voorstellen hoe de allereerste edities van Lowlands geklonken hebben.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht