Volledig scherm
Jan Steenlaan/Soestdijkseweg-Noord in de avondspits. © Foto Ruud Voest

De Bilt dreigt 1,8 miljoen euro mis te lopen door Uithoflijn-debacle

De gemeente De Bilt kan door het debacle met de Uithoflijn 1,8 miljoen euro mislopen aan subsidies voor lokale verkeersprojecten die dit jaar en volgend jaar op de lokale agenda staan. Dat schrijft het Biltse college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van schriftelijke vragen van de Biltse fractie van de VVD.

Voor de Uithoflijn is 84 miljoen euro extra nodig. Naar aanleiding van een kritisch rapport over de Uithoflijn stapte de verantwoordelijk gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof op. In een voorstel van Verbeek-Nijhof staat dat een deel van de benodigde gelden – 14 miljoen euro – uit een potje moeten worden gehaald dat bestemd was voor lokale fiets- en OV-projecten in de provincie. De gemeente De Bilt zou 1,8 miljoen subsidie krijgen uit dat potje van 14 miljoen euro.

Volgens het Biltse college van burgemeester en wethouders dreigt de gemeente deze 1,8 miljoen euro nu mis te lopen. In totaal zijn daarbij zes lokale projecten die benadeeld dreigen te worden.

Gevaarlijke situaties

Een belangrijk project is het fietsveiliger maken van de Jan Steenlaan. Dit is een drukke, maar ook gevaarlijke verbindingsroute vanuit het centrum richting de wijk De Leijen. Veel scholieren maken gebruik van de weg. In de spits worden de scholieren vergezeld door honderden automobilisten. Dat levert gevaarlijke situaties op. Er wordt al jaren gewerkt aan een plan om de Jan Steenlaan veiliger te maken. Voor een vrijliggend fietspad zou de gemeente een subsidie krijgen van 500.000 euro. Die subsidie is nu erg onzeker geworden.

De gemeente dreigt ook 375.000 euro mis te lopen voor een verkeerscirculatieplan waar de Professor dr. T.M.C. Asserweg onderdeel van is. De weg moet eenrichtingsverkeer worden en op de Biltse Rading aangesloten worden om verkeer sneller richting snelweg te krijgen. Aansluiting van de Professor dr. T.M.C. Asserweg op de Biltse Rading heeft direct positieve gevolgen voor de verkeersdruk op de Blauwkapelseweg en de Hessenweg. Deze aansluiting staat voor dit jaar op de agenda.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht