Volledig scherm
PREMIUM
Voor- en tegenstanders van de komst van een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in Utrecht-Overvecht staan tegenover elkaar voor de deur van het Stefanus Theater, waar een informatiebijeenkomst plaatsvond. © ANP

De felle tegenstanders van toen gaan het azc in Overvecht missen

In weerwil van felle protesten opende begin 2017 een tijdelijk asielzoekerscentrum in de Utrechtse wijk Overvecht zijn deuren. Anderhalf jaar later – aan de vooravond van de sluiting van de opvang aan de Einsteindreef – vinden de mensen die toen om het hardst riepen dat de opvang er beslist niet mocht komen, het nu erg jammer dat de vluchtelingen alweer vertrekken uit de wijk.

Het wekelijkse taalcafé in de ontmoetingsruimte van de opvang staat op het punt van beginnen. Khaibar Karimi (17) stapt uitgelaten binnen. In één week tijd heeft hij zijn taalniveau weten op te krikken van B1 naar B2-niveau. „De snelle leerling”, reageert zijn ‘meester’ trots. Khaibar is vooral dankbaar. ,,Tijdens het taalcafé heb ik veel geleerd, véél meer dan op school.’’ Met een inmiddels verkregen verblijfsvergunning weet hij wat hij worden wil: chirurg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht