De ‘gezelligste carnavalsoptocht’ trekt door de straten van IJsselstein

VideoDe stad Utrecht kent al jaren geen carnavalsoptocht meer, maar wie denkt dat het feest alleen maar onder de grote rivieren wordt gevierd heeft het goed mis. Ook in de Utrechtse regio kunnen ze er wat van. Dat laten bijvoorbeeld de Apeluiers in IJsselstein zien. 

Een lange, feestelijke optocht vol confetti en kolderieke gekkigheid trok hier vanmiddag weer door de straten van het bourgondische stadje aan de Hollandse IJssel. Wie niet meeliep in de optocht, stond wel achter de dranghekken langs de kant van de straten. 

Volledig scherm
Ruimtevaarders in het centrum van IJsselstein. © Marnix Schmidt
Volledig scherm
Volop carnavalspret in de IJsselsteinse winkelstraten. © Marnix Schmidt

De optocht in IJsselstein is niet de allergrootste in de regio, volgens Sjef Epping, die zo'n veertig jaar geleden met een eerste karretje de aanzet ertoe gaf. ,,Maar het is wel de gezelligste.’’ Ook in andere Utrechtse dorpen wordt dit jaar weer traditioneel stevig carnaval gevierd. In Driebergen trok vanmiddag ook een optocht door de straten. Zondag is het de beurt aan Odijk. 

Volledig scherm
Kees de aap gaat traditioneel aan kop van de IJsselsteinse optocht. © Marnix Schmidt

In verschillende kerken wordt dan ook de jaarlijkse carnavalsmis gehouden, het feest der zotskappen is tenslotte een van oudsher katholiek feest. Ook daar weet men in IJsselstein wel raad mee: de Nicolaasbasiliek, waar de carnavalsmis in bijzijn van de Raad van Elf en de fanfare wordt opgedragen, zit alvast volgeboekt tot in de nok. Daar gaan rond de 700 bezoekers, verkleed en wel, gezamenlijk het Niet Kniezen, Niet Zeuren zingen. Apestad viert nog tot met dinsdagavond voluit carnaval in diverse kroegen en zaaltjes.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht