Volledig scherm
De grootste fietsenstalling ter wereld, kort voor de officiële opening. Dit is het nieuwe deel, dat om 16.00 uur open gaat voor het publiek. © AD

De grootste fietsenstalling ter wereld is nu officieel open

De fietsenstalling onder het Stationsplein in Utrecht is vanaf vanmiddag in zijn geheel open. Het aantal stallingsplekken is uitgebreid van 7500 naar 12.500. Het is daarmee volgens de gemeente Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld.

De officiële opening werd verricht door staatssecretaris van Verkeer en Infrastructuur Stientje van Veldhoven, wethouder Victor Everhardt (stationsgebied) en vertegenwoordigers van ProRail en NS, allen investeerders in de stalling. Met het project bij het station was in totaal 30 miljoen euro gemoeid. Er is vijf jaar aan gebouwd.

Krapte

De toevoeging van 5000 extra plekken moet voorlopig soelaas bieden aan de krapte in de stalling op met name dinsdag- en donderdag. Op die dagen waren de 7500 plekken die in 2017 al werden gerealiseerd vaak allemaal bezet. Volgende maand verdwijnen de fietsenrekken rond het Moreelsepark uit het straatbeeld. Fietsers worden dan geacht hun rijwiel voortaan in de uitgebreide stalling te zetten.

Volledig scherm
© ANP

Met de opening van het laatste deel van de stalling is ook de directe fietsroute tussen het Smakkelaarsveld en het Moreelsepark hersteld. Fietsers die het stationgebied alleen maar willen doorkruisen kunnen voortaan overdekt, op een vrije route binnendoor, langs de stalling fietsen.

De stalling telt drie lagen, waarvan de onderste direct uitkomt op de zogeheten middentunnel van het station. Van daaruit zijn alle sporen snel te bereiken. De bovenste etage heeft drie uitgangen die uitkomen op het Stationsplein.

QR-code

De gehele stalling is voorzien van een ingenieus verwijssysteem dat fietsers naar vrije plekken geleidt. Er staan 161 digitale verwijsborden. Ook zijn alle rijen en rekken voorzien van nummer en een zogeheten QR-code. Daarmee kunnen fietseigenaren met gebruik van hun smartphone hun rijwiel bij terugkomst gemakkelijk terugvinden.

Volledig scherm
Ans Rietstra (Directeur Projecten ProRail), Stientje van Veldhoven (Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Victor Everhardt (Loco burgemeester Utrecht) en Roger van Boxtel (President-Directeur van NS) tijdens de openingshandeling van de Stationspleinstalling, de grootste fietsenstalling ter wereld. © ANP

De bouw van de stalling startte bijna vijf jaar geleden, op de plek waar tot die tijd het taxiplatform met stadsbusstations stond. Ook liep daar de sneltramlijn. Het eerste deel van de stalling werd precies twee jaar geleden geopend, met 6000 plekken. Een paar maanden later kwamen er daar nog eens 1500 bij. De laatste fase met 5000 rekken brengt het totaal op 12.500 plekken. In feite is er nog meer ruimte in de megastalling: er staan ook duizend ov-fietsen te wachten op treinreizigers die daarmee verder de stad in willen.

Quote

Utrecht studeert op de realisatie van nog meer stallings­ruim­te vanwege het gestaag groeiend aantal reizigers en fietsers in de stad

Utrecht meent dat met de voltooiing van de Stationspleinstalling, in combinatie met onder de stallingen aan het Jaarbeursplein en de stalling Knoop, is voldaan aan de doelstelling van 20.000 plekken in het jaar 2020. Inmiddels studeert de gemeente op de realisatie van nog meer stallingsruimte. Dat is nodig vanwege het gestaag groeiend aantal reizigers en fietsers in de stad.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
2019-08-19 13:46:20 UTRECHT - Stientje van Veldhoven (Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Ans Rietstra (Directeur Projecten ProRail) en Roger van Boxtel (President-Directeur van NS) nemen een kijkje na de opening van de Stationspleinstalling, de grootste fietsenstalling ter wereld. In de stalling zijn er 12.500 stallingsplekken beschikbaar. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht