De grootste warmtepomp van Nederland wordt in Overvecht gebouwd

TimelapseEnergiebedrijf Eneco bouwt in Overvecht de grootste warmtepomp van Nederland. Deze haalt voldoende warmte uit het Utrechts rioolwater om 10.000 huishoudens te voorzien van warm water.

Daartoe hebben Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden als eigenaar van de rioolwaterzuivering vandaag een overeenkomst getekend. De installatie die verrijst naast de nieuwe zuivering moet in 2021 klaar zijn. Ze produceert dan 25 Megawatt energie in de vorm van warmte. Dat is vergelijkbaar met de energie van acht of negen grote windturbines.

Winter

Eneco maakt voorde warmtepomp gebruik van het relatief warme rioolwater. Door het afvoeren van warm kraan- en douchewater en bijvoorbeeld vaatwasmachines heeft het gezuiverde water ook midden in de winter nog een temperatuur van twaalf graden. De warmtepomp onttrekt een deel van de warmte waardoor de temperatuur op het moment dat het water in de Vecht geloosd wordt, nog maar vijf graden bedraagt.

Met de onttrokken warmte kan water van de stadsverwarming van 55 naar 75 graden verhit worden. Dat bespaart veel aardgas om het water warm te stoken.

De locatie van de warmtepomp is niet alleen gunstig vanwege de ligging direct naast de zuiveringsinstallatie, deze ligt ook onder de rook van de traditionele centrale van de stadsverwarming. Door de warmtepomp hoeft daar minder fossiele brandstof verstookt te worden.

De gemeente Utrecht ziet de komst van de installatie als een welkome bijdrage aan haar streven de stad in 2030 energieneutraal te maken. 

Volledig scherm
Een overzicht van de nieuwe zuiveringsinstallatie in Utrecht in aanbouw. Hier wordt de grootste warmtepomp van Nederland aan toegevoegd. © HDSR
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Ongeveer achthonderd deelnemers en hoogstwaarschijnlijk een flink aantal bezoekers vinden vandaag hun weg naar sportcentrum Galgenwaard voor het open Europese Kenpo Karate Kampioenschap. Dit kampioenschap staat bekend als één van de grootste Kenpo Karate toernooien in de wereld. Kenpo Karate is een vorm van zelfverdediging, met Chinese en Japanse karatetechnieken en straatgevecht invloeden. Allerlei landen hebben zich voor het kampioenschap ingeschreven. Romano Michielsen is de Nederlandse vertegenwoordiger. Het kampioenschap is tot en met zondag. Het programma vind je op www.IKKA-europe.com

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht