Volledig scherm
Op de plek van het oude dorpshuis is nu een appartementencomplex herrezen met een Oostenrijkse uitstraling. © William Hoogteyling

De Jonkheer knipoogt naar het oude dorpshuis van Schalkwijk

Op de plek waar Schalkwijkers bijna honderd jaar lief en leed met elkaar hebben gedeeld, is deze week De Jonkheer opgeleverd, een complex dat uit tien appartementen bestaat.

Juni vorig jaar ging Het Gebouw op deze plek tegen de vlakte, het vroegere dorpshuis van Schalkwijk. De eerste sloophandeling werd destijds gadegeslagen door zeker honderd dorpelingen. Bovendien gebeurde dat onder muzikale begeleiding van de plaatselijke fanfare. Die heeft heel wat keren gerepeteerd in het dorpshuis waar rouw en trouw hun plek kenden, en waar jaarlijks het carnaval en de Tour de Schalkwijk hun weg naartoe vonden.

Niet zomaar een plek dus, waar deze nieuwbouw moest verrijzen. De grond is bovendien eigendom van de katholieke parochie in Schalkwijk, die er ook prijs op stelde dat de kavel opnieuw een sociale bestemming zou krijgen. De Jonkheer is nu het resultaat. 

Verkocht

Het complex vult de kaalgeslagen plek in het dorp op met tien appartementen onder één dak. Daarop komen zonnepanelen te liggen die zullen zorgen voor de verlichting binnen en rondom het gebouw. Alle tien de appartementen zijn verkocht voor bedragen rond de twee ton. Zij vormen een welkome aanvulling op het woningbestand in het dorp, waar jongeren en starters moeilijk voet aan de grond krijgen op de woningmarkt.

De architectuur van De Jonkheer is geënt op die van het vroegere Het Gebouw, waarmee een knipoog naar het verleden wordt gemaakt. De oude sleutels van het dorpshuis hangen er ingelijst aan de muur, eveneens ter herinnering aan de krappe eeuw dat de Schalkwijkers op deze plek lief en leed met elkaar deelden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht