Volledig scherm
Utrecht - Anke Klein, wethouder D66 (Foto Marnix Schmidt) © Marnix Schmidt

De Klimroos dreigt met rechtszaak vanwege komst islamitische basisschool

Het is hoogst onzeker of de islamitische basisschool Al Arqam - zoals de gemeente wil - in het nieuwe schoolseizoen kan starten in het schoolgebouw van basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn. De scholenkoepel, waar De Klimroos onder valt, stapt desnoods naar de rechter als D66-wethouder Anke Klein niet terugkomt op haar besluit de islamitische school op deze plek te huisvesten.

Dat bleek vanmiddag tijdens een spoedberaad op het Utrechtse stadhuis. Klein hoopt vanavond tijdens een gesprek met de beide schoolbesturen en de ouders tot een oplossing te komen. Als dit niet slaagt, is de kans groot dat De Klimroos dan naar de rechter stapt. Klein zegt ‘dat we (de gemeente, red) dan een probleem heeft’. De gemeente kan dan niet op tijd aan haar wettelijke verplichting voldoen om de islamitische school een passende locatie aan te bieden.

Ontstemd

De ouders en het schoolbestuur van De Klimroos staan op hun achterste benen sinds Klein onlangs besloot om basisschool Al Arqam in enkele leegstaande lokalen van de school  te vestigen. Eric van Dorp bestuurder van de scholenkoepel SPOU benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de school is overvallen door het besluit en dat op zo’n korte termijn het niet mogelijk is Al Arqam bij De Klimroos in te huizen. ,,Wij zijn buitengewoon ontstemd over hoe is het is gegaan en hebben niet eens een formeel bericht ontvangen.’’

Volgens Van Dorp is de komst van de school onwenselijk vanwege ‘de dubbele bewoning’. ,,Er zitten straks teveel kinderen in een te kleine locatie. Omdat het het om een tijdelijke locatie gaat, stelden wij eerder al andere locaties voor iets verderop, maar daar is niet voor gekozen.’’ Het bestuur en de ouders van De Klimroos zeiden het te betreuren dat de gemeente juist kiest voor een gemengde school. Zij vrezen dat kinderen van islamitische ouders overstappen naar Al Arqam.

Patstelling

Klein gaf aan de situatie eveneens ‘vervelend’ te vinden. Zij reageerde hiermee ook op de kritiek van raadsleden en schoolbesturen over dat zij het besluit zó kort voor de schoolvakantie heeft genomen. ,,Wij zijn bij dit besluit niet over een nacht ijs gegaan. Ook andere locaties hebben we gewogen, maar die zijn als te klein bevonden. De Klimroos zit wat ruimer in haar jasje.’’ Klein sprak de wens uit dat, ondanks de patstelling, ‘we er toch met elkaar uitkomen’.

Na vanavond zal Klein waarschijnlijk vrijdagochtend de raad informeren over hoe het gesprek met de schoolbesturen is verlopen. Ook zal zij nog schriftelijk vragen beantwoorden. Afhankelijk van de uitkomst hiervan, overwegen de fracties begin volgende week een raadvergadering over het onderwerp in te lassen. Volgens alle partijen is het het heel belangrijk, dat in het belang van de kinderen en ouders van beide scholen, er zo snel mogelijkheid duidelijkheid is. 

  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De maat is vol voor veel Zeistenaren als het gaat om de verkeerschaos in het centrum. Ze demonstreren zaterdag. Ze lopen een tocht door Zeist, die begint bij De Klinker. Ook zal er op een later moment een petitie worden aangeboden aan de gemeente. Aanleiding voor de demonstraties zijn de vele files en omleidingen In het centrum. Een aantal straten zijn afgesloten voor autoverkeer en op meerdere plekken is de rijrichting omgedraaid, waardoor er chaos ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht