Volledig scherm
Het gezelschap de Trans//missie speelt een op Leidsche Rijn geënte voorstelling op het Café Theater Festival in Utrecht. © Café Theater Festival

De kroeg is het podium op 16de Café Theater Festival in Utrecht

Met maar liefst 250 voorstellingen in 29 Utrechtse kroegen is het 16de Café Theater Festival groter dan ooit. 

Het festival, dat plaatsvindt van 7 tot en met 10 maart, speelt zich voor het eerst ook af in cafés, wijnbars en restaurants buiten het centrum, waaronder Leidsche Rijn.

29 Jonge, professionele gezelschappen en artiesten geven een korte performance van 15 tot 30 minuten, daarbij gebruikmakend van de locatie. ,,De spelers klimmen over de bar of lopen over een trap van boven naar beneden. Ze gebruiken de indeling van het café’’, zegt woordvoerster Iris van Korven van het Café Theater Festival, Iris van Korven.

Jongste wijk

Nieuw is dat het Café Theater Festival ook buiten het centrum wordt georganiseerd. In wijnbar Most op het Brusselplein in Leidsche Rijn bijvoorbeeld speelt het gezelschap de Trans//missie de voorstelling De Mythe van Leidsche Rijn. ,,Een muziektheatervoorstelling over de jongste wijk van Utrecht.’’

Ook in Lombok en in Utrecht-Oost zijn voor het eerst voorstellingen. In Buurten in Oost aan de Burgemeester Reigerstraat is de jeugdtheatervoorstelling Zeehelden zinken niet van Nina van der Mark te zien en in cultuurcafé Kopi Susu aan de J.P. Coenstraat (Lombok) voert choreografe Anna Zurkirchen de performance URU – hidden in plain sight op. ,,We proberen ook in cafés buiten het centrum voorstellingen te organiseren’’, verduidelijkt Van Korven. In totaal drie familievoorstellingen staan er geprogrammeerd op het Café Theater Festival.

Quote

De spelers klimmen over de bar, ze gebruiken de indeling van het café

Iris van Korven

Om het werk van de jonge gezelschappen mogelijk te maken, hanteert het festival een nieuw donatiesysteem. Volgens het ‘pay what you canprincipe’ wordt bezoekers gevraagd na afloop van de voorstelling een donatie (4, 7 of 10 euro) te geven naar draagkracht. Bezoekers moeten wel entree  betalen voor de speciale lunchvoorstelling in NEEL (restaurant LE:EN) Boys won’t be boys, van Rikkert van Huisstede.

Het Café Theater Festival is van donderdag 7 tot en met zondag 10 maart. Meer informatie op cafetheaterfestival.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht