De lekkerste paella van Nederland vind je in IJsselstein
Voor lekker paella hoef je niet meer per se naar Spanje. Tapasbar La Cosina de España in IJsselstein maakt volgens het Spaans Verkeersbureau en Turismo de Valencia de beste paella van Nederland.
En dat is geen geringe prestatie, want Alberto Lopez Silvosa (46) en Monique van Lonkhuijzen (48) namen het op tegen Spaanse specialiteitenrestaurants uit heel Nederland. Alberto – afkomstig uit Galicië in Noord-Spanje, maar vanaf zijn zevende woonachtig in Madrid – kreeg de liefde voor koken mee in het familierestaurant in Madrid, waar hij vanaf zijn twaalfde meehielp.
Rond de eeuwwisseling leerde hij Monique kennen en twee jaar later kwamen ze naar Nederland. Daar hadden ze tot aan 2011 een onlinereisbureau, maar Alberto’s droom was een eigen tapasbar. Een eerste stap daartoe was het eigen pand aan de Vingerhoekhof, dat ze eind oktober 2013 konden kopen. De eerste jaren was het alleen afhalen, maar in augustus 2017 besloten ze hun eigen tapasbar te beginnen: La Cosina, Spaans voor keuken.
Het geheim zit in de bouillon
Het geheim van een goede paella is volgens Alberto de bouillon, waarin de rijst wordt gekookt. ,,Daar zit de liefde voor het gerecht in verwerkt.’’ Zelf gebruikt hij onder meer kreeft, zeeduivel en de speciaal uit Valencia geïmporteerde moralla-vis.
Er is niet één specifieke paella, vertelt Alberto. ,,De samenstelling hangt af van de regio in Spanje.’’ Wel is er een gouden regel: het vlees of de vis moet door de man via jacht of visserij verkregen zijn. Dat hangt samen met de naam, legt Alberto uit: ,,Het woord paella is afgeleid van para ella (voor haar): de man schoot of ving het eten dat de vrouw vervolgens bereidde.’’
Spanjaarden zijn trots op de uit Valencia afkomstige paella. Toen Jamie Oliver in 2016 aangaf in ‘zijn’ paella ook chorizo te willen opnemen, stond Spanje op zijn achterste benen. ,,Heiligschennis’’, aldus de Spanjaarden. Klanten van Alberto en Monique hoeven niet bang te zijn voor nieuwlichterij. In de paella van La Cosina spelen inktvis, venusschelpen, mosselen en wild gevangen Argentijnse garnalen de hoofdrol. De paella wordt bovendien geheel volgens de regels gekookt in bombarijst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUMCOLUMN
Jerry Goossens: ‘Een klushuis afwijzen? Ik kan starters geen ongelijk geven’
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUM
Zwemmen bij de Munt is populair maar niet veilig (en daar komt nu mogelijk verandering in)
Zwemmen is niet verboden, maar wie bij de Munt in het Merwedekanaal of in de Kromme Rijn bij Amelisweerd een duik neemt, doet dat op eigen risico. De gemeente Utrecht onderzoekt nu of vier populaire zwemlocaties een officiële (veilige) zwemplek moeten worden. -
Stijgende prijzen leiden tot vertraging nieuwbouw Smakkelaarsveld bij Utrecht CS
De bebouwing van het Smakkelaarsveld – de voormalige fietsenzee naast Utrecht CS – is opnieuw uitgesteld. De projectontwikkelaar en de aannemer kunnen het niet eens worden over de kosten.
-
PREMIUMGouden pollepel
Dit Leusdense restaurant blijkt ware meester in desserts: ‘Heerlijkste smaakcombinaties’
De 30.713 inwoners van Leusden mogen met 94 horecabedrijven (bron: CBS) niet klagen. Zoveel smaken, zoveel zaken. Alleen Spaanse kost blieven ze niet. Tapas Parador moest derhalve de deuren sluiten en liet vijf jaar lang een gat na in het dorpshart. -
PREMIUM
Waarom Sven (29) een week lang in een museum woonde en iedereen liet meekijken met zijn leven
Big Brother in het klein: kunstenaar Sven woonde een week lang in het museum in IJsselstein. Dagelijkse dingen als tandenpoetsen, slapen, de was doen: álles was 24/7 te bekijken voor nieuwsgierige toeschouwers. In het museum, of via een livestream. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?
In samenwerking met indebuurt Utrecht