De Mallejan weer open na uren poetsen en luchten vanwege brand

VideoRestaurant De Mallejan is weer open. Gisteravond werd het restaurant ontruimd na rookontwikkeling die ontstond door een brandje in de airco op het dak.

Volledig scherm
© Ruud Voest

Een dag later zijn schoonmaakmedewerkers in het grootste wokrestaurant van Nederland aan de Gageldijk druk in de weer om alles spic en span te maken voor de nieuwe gasten. Een gespecialiseerd bedrijf is ingehuurd om de brandlucht zo goed mogelijk weg te krijgen. Daar zijn ze tot morgen zoet mee, maar desondanks gaat het restaurant gewoon open. ,,We kunnen alleen één toiletblok niet gebruiken. De rook trok door de airco naar binnen, op die plek is de lucht nog te hinderlijk aanwezig om onze gasten er gebruik van te laten maken’’, zegt eigenaresse Wendy Hu.

Ze omschrijft de ontruiming de avond ervoor als ‘goed gecoördineerd’. ,,Van paniek was geen sprake. We hebben goede bedrijfshulpverleners. Dit soort situaties oefenen we regelmatig. Juist om de veiligheid van onze gasten te waarborgen.’’

Pannendak

De brand ontstond in de airco-installatie op het dak aan de zijkant van het pand. Omdat in eerste instantie gedacht werd dat het om een rieten kap ging, rukte de brandweer met veel materieel uit. Al snel bleek dat het restaurant een ‘gewoon’ pannendak heeft. Behalve in de airco werd ook nog een brandhaard in het dak geblust. Daarmee werd voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde.

Op het moment dat het brandalarm afging, zaten er honderd mensen aan tafel. Een rustig avondje dus voor Mallejanbegrippen. De gasten zijn niet meer aan de wok- en fonduedis teruggekeerd. ,,Dat wilden we ook niet,’’ zegt bedrijfsleidster Evelien Pol. ,,De brandweer is vrij lang aan het werk geweest, er kon simpelweg niet doorgegeten worden. Het alarm maakte een vreselijke herrie. Daardoor wist iedereen meteen dat er iets loos was. Onze medewerkers wisten iedereen rustig naar de uitgang te begeleiden. Je kunt dit een klein brandje met grote gevolgen noemen, want we zijn uren in touw geweest om de deur weer te kunnen openen. Vanmorgen om 08.00 uur zijn we begonnen met reinigen. Veel klanten bellen of ze kunnen komen eten. Het antwoord is ‘Ja, mits ze de andere toiletunit gebruiken’. En onze gasten van gisteravond vragen we contact op te nemen, zodat ze hun etentje over kunnen doen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht