De voor de staatskas lucratiefste flitspaal van Nederland staat in Vreeland.
Volledig scherm
De voor de staatskas lucratiefste flitspaal van Nederland staat in Vreeland. © Petershotnews.nl

De meest gevreesde flitspaal van Nederland staat in Vreeland: 200 boetes per dag

De nieuwe flitspalen in de regio Utrecht leveren veel geld op. De vijf die in 2018 het meest afgingen in de provincie Utrecht, zijn allemaal vrij nieuw. De flitspaal die vorig jaar landelijk het meest flitste, staat in Vreeland, in de gemeente Stichtse Vecht.

Bij het tankstation richting Hilversum, langs de N201 bij Vreeland, gingen in 2018 73.243 automobilisten de fout in: 72.682 van hen reden te hard, 561 bestuurders reden door het rode licht. Daarmee is dit de actiefste flitspaal van Nederland. Ook de nummer drie van de provincie Utrecht staat bij Vreeland, maar dan de andere kant op. Die flitste vorig jaar 49.729 keer, waarvan 326 keer voor rijden door rood licht.

In samenspraak

Op het wegdeel ter hoogte van de kruising waar de flitsers staan, geldt 60 kilometer per uur als maximumsnelheid, terwijl elders op de weg het maximum 80 kilometer per uur is. De flitspalen moeten volgens de provincie zorgen dat de verkeersveiligheid toeneemt. Op de kruising rijden veel auto’s door rood en vaak te snel. De provincie heeft de palen vorig jaar in samenspraak met politie en Openbaar Ministerie laten plaatsen. 

Ook in Nieuwegein, op de Weg naar de Poort, staat een vrije nieuwe flitser. De paal op de kruising met de Buizerdlaan ging eind 2017 werken en was meteen productief met 51.276 boetes voor te hoge snelheid en 360 voor rijden door rood licht.

Flink actief

De nieuwe flitser in Woerden, op de kruising van de Europabaan en de Wulverhorstbaan, ging ook eind 2017 aan en was meteen flink actief met 30.400 boetes voor snelheid en 753 voor rood licht. Op vijf staat de flitser op de kruising Lijnweg-Achterbergsestraatweg in Rhenen. Daar werd 24.706 keer geflitst: 24.123 voor te hard rijden, 583 keer voor rood licht.

Dat precies deze flitsers veel boetes opleveren in vergelijk met het jaar ervoor is goed te verklaren. De twee flitsers in Vreeland, die in Woerden en die in Nieuwegein zijn eind 2017 geplaatst, die in Rhenen heeft een tijdje uitgestaan in 2017. Daarnaast is het aantal overtredingen bij nieuwe flitsers vaak hoog, legt Marloes van Kessel van het Openbaar Ministerie uit. ,,In de loop van het jaar wordt het aantal overtredingen minder, en dat is precies de bedoeling.‘’

De minst actieve flitspaal van Utrecht staat ook in Stichtse Vecht. Op de kruising van de N201 met de N402 werd vorig jaar 356 keer geflitst: iets minder dan één keer per dag. 175 boetes waren voor snelheid, 181 voor rood licht. 

Staatskas

De opbrengsten van alle boetes vloeien in de staatskas. In totaal werd in de provincie Utrecht 466.513 keer geflitst. 441.990 keer voor snelheid, 24.523 keer voor rood licht. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht