Volledig scherm
PREMIUM
De Clay-klok is het pronkstuk uit de collectie van Museum Speelklok. © Museum Speelklok

De ‘Nachtwacht onder de speelklokken’ is vanaf vrijdag te zien in Museum Speelklok

Wat wel ‘de Nachtwacht onder de speelklokken’ genoemd wordt, is vanaf vrijdag permanent te zien in Museum Speelklok in Utrecht. 

Volledig scherm
De wereldberoemde klok van Charles Clay, vanaf vrijdag te zien in Museum Speelklok in Utrecht. © Carola van Wijk

De wereldberoemde 18de-eeuwse speelklok van de Engelse klokkenmaker Charles Clay wordt tentoongesteld in een nieuwe koninklijke kamer van het museum. Voor directeur Marian van Dijk komt hiermee een droom in vervulling.

,,Het is geweldig’’, reageert de museumdirecteur. ,,Deze klok is van wereldklasse. Hij stond bovenaan mijn wensenlijstje van klokken die je in de collectie wilt hebben.’’ De tweeëneenhalve meter hoge Clay-klok is in oktober 2016 door Museum Speelklok op een veiling in Parijs gekocht voor 724.000 euro. Een intensieve restauratie in het Rijksmuseum en in de werkplaats van het Utrechtse museum volgde.

Volgens Van Dijk is de Clay-klok uit 1738 ‘in zowel de buiten- als de binnenkant van topklasse’. Van Dijk: ,,Klokkenmaker Charles Clay werkte aan het hof van de Engelse koning. Het mechaniek van de klok, met een cilinder van messing, is een pronkstuk. Clay werkte samen met kunstenaars uit andere landen. De Venetiaanse schilder Jacopo Amigoni beschilderde de wijzerplaat, het ingelegde zilverwerk is door de Vlaamse zilversmid John Michael Rysbrack gemaakt. Componist Georg Friedrich Händel, die ook aan het Engelse hof werkte, componeerde de muziek voor de orgelklok.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht