Volledig scherm
De megapuzzel op de Neude, the making of... © PleinPuzzel

De Neude verandert zondag letterlijk in één grote puzzel

IndebuurtMet zoveel mogelijk Utrechters zondag een reuzenpuzzel leggen op de Neude om de grauwheid van het plein te bestrijden. Studente Elise de Leede heeft voor de uitvoering van haar plan 1000 euro gewonnen.  

Het idee voor de megapuzzel kreeg De Leede toen het haar tijdens het maken van haar scriptie bij StayOkay opviel hoe ongezellig de Neude eigenlijk is. ,,Ik vind het jammer dat dit plein, midden in de stad, niet veel gezelliger en uitnodigender is. Als er geen evenement is, of als de terrassen er niet staan, is het een grauwe plek.” Elise begon na te denken over ‘iets leuks’ voor op het plein. ,,Ik wilde iets dat leuk is voor iedereen, iets wat je samen kunt doen én iets wat ook weer makkelijk weg te halen is. Zo kwam ik op het idee voor een puzzel.’’

Awesome Utrecht

In december vorig jaar pitchte Elise haar idee voor de puzzel bij Awesome Utrecht. Dit initiatief bestaat uit twintig Utrechters die één keer in de twee maanden per persoon 50 euro inleggen. Het totaalbedrag (1000 euro dus) schenken ze aan iemand met een goed idee om Utrecht nog leuker te maken. Elise won de pitchnight en kreeg 1000 euro om haar idee te verwezenlijken.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Awesome Utrecht © Awesome Utrecht

Groter dan een studentenkamer

Dat geld heeft Elise gebruikt om haar idee verder uit te werken. ,,Van het geld heb ik het hout gekocht om de puzzel te maken, en verf. En ik heb er de vergunning van betaald.” 

Hoe de puzzel eruitziet? ,,Hij heeft de vorm van het centrum van Utrecht, het gebied binnen de Singel. Twee illustratoren hebben typisch Utrechtse taferelen getekend, die nu op de puzzel staan. De puzzel is zo’n twintig vierkante meter groot; groter dan mijn studentenkamer, haha!”

Spontaan puzzelen

Enthousiaste puzzelleggers kunnen zondag vanaf 14.00 uur aan de slag. Het is de bedoeling dat de puzzel vanaf dan af en toe een paar dagen op de Neude te vinden is. Elise: ,,Het lijkt me superleuk als mensen echt afspreken om een kwartiertje te puzzelen. Maar ook dat mensen die langs de Neude lopen spontaan gaan puzzelen.” Of Elise niet bang is dat er straks puzzelstukjes verdwijnen? ,,Zodra de zon ondergaat, wordt de puzzel opgeslagen bij StayOkay. En we hebben de puzzelstukken expres groot gemaakt; ze passen niet in een rugtas.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht