De nieuwe Harry Potter-winkel is ook voor dreuzels een echte belevenis

videoEven zelf als tovenaarsleerling door het leven gaan of rondsnuffelen in de bibliotheek van het schoolkasteel Zweinstein. De eerste fans haalden vanmiddag hun hart op in de net geopende Harry Potter pop-upstore in Hoog Catharijne.

Tijdens een wandeling door een deel van Zweinstein klinkt magische muziek. Onderweg passeren bezoekers levensgrote hoofdpersonen uit de wereldberoemde boeken zoals Hagrid en Harry, gemaakt van Lego. Wie wil, kan een briefje in een pot doen, om kans te maken op het gewenste verjaardagscadeau. 

Maar een cadeau kopen kan ook; van sleutelhangers en mokken tot aan Lego en bordspellen of boeken met een speciale jubileumcover. Het is dit jaar namelijk twintig jaar geleden dat het eerste boek, De Steen der Wijzen, uit de Harry Potter-reeks verscheen en Nederland veroverde. En dat wordt gevierd met deze winkel.

De nieuwe Harry Potter pop-up store opent haar deuren in het nieuwe deel van Hoog Catharijne
Volledig scherm
De nieuwe Harry Potter pop-up store opent haar deuren in het nieuwe deel van Hoog Catharijne © Marnix Schmidt

Magisch item

Alles wat in de winkel te zien is, is gebaseerd op de boeken, niet op de films. Die hebben immers nog geen jubileum bereikt. Enthousiast medewerker en ‘groot fan’ Karlijn Klockenbrink verklapt dat er 23 november een speciaal magisch item komt dat nog nooit is vertoond. Tot die tijd is er ook genoeg te doen: ,,Mensen kunnen zich verkleden en we hebben een Muggle-muur waar je mag opschrijven wat Harry Potter voor jou betekent”, vertelt ze. Muggles heten in de Nederlandse boeken dreuzels, mensen die niet kunnen toveren en ook niet weten dat magie bestaat.

Bezoeker Lotte Roodenburg schreef op de Muggle-muur dat voor haar Harry Potter haar ‘hele leven: verleden, heden en toekomst’ betekent. Op de basisschool had zij het heel zwaar toen zij gepest werd: ,,Harry Potter heeft mij toen geholpen. Hij heeft mij vooral meer zelfvertrouwen gegeven.”

9 3/4

De pop-upstore is 200 vierkante meter groot en blijft tot halverwege januari open. Dat zijn 9 3/4 weken, een grappige verwijzing naar perron 9 3/4 vanwaar de trein naar Zweinstein vertrekt.

Wat nu nog niet in de houten schappen ligt, is het Harry Potter-snoep uit het tovenaarsboek. Binnenkort zullen er in de winkels eetbare kikkers en smekkies te krijgen zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht