Volledig scherm
Artists’ impression van House Modernes. De gevel van De Planeet is in oude glorie hersteld. © Achmea

De Planeet in centrum Utrecht krijgt nieuwe naam: House Modernes

Het winkel- en kantoorcomplex De Planeet in het centrum van Utrecht krijgt een nieuwe naam: House Modernes. De naam verwijst naar het iconische warenhuis Galeries Modernes, dat tot 1981 op de locatie was gevestigd. 

Dat heeft eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance vanmiddag bekendgemaakt op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Syntrus Achmea kondigde eind vorig jaar een ingrijpende renovatie en verduurzaming aan van het complex, waarbij de gevel in oude glorie wordt hersteld. De werkzaamheden beginnen naar verwachting in oktober van dit jaar. De oplevering staat eind 2020 gepland.

De begane grond en de eerste verdieping van House Modernes houden een winkelfunctie. Desgewenst worden deze winkels dubbel hoog. Consumenten kunnen dan tijdens het winkelen op het balkon (eerste verdieping) een kopje koffie drinken. Op de tweede tot en met de zesde verdieping komt in totaal 7370 vierkante meter kantoor- en vergaderruimtes, die flexibel worden verhuurd. In de dubbele kelder is ruimte voor een openbare fietsenstalling, horeca en retail. 

Beeldbepalend

De Planeet is een van de laatste grote beeldbepalende gebouwen in dit deel van de binnenstad dat een metamorfose ondergaat. Eerder was dat het geval bij De Bijenkorf, TivoliVredenburg, de Neudeflat, Hoog Catharijne en momenteel het voormalige postkantoor aan de Neude.

Quote

Dat balkon gaan we in oude stijl terugbren­gen. Dat wordt het visite­kaart­je van het gerenoveer­de gebouw

Erik Tillemans, Syntrus Achmea

,,We hebben de originele gevel uit de tijd dat Galeries Modernes hier zat goed bestudeerd’’, zegt ontwikkelaar Erik Tillemans van Syntrus Achmea. ,,We hebben gekeken naar de kleurstelling, de balustrade en de kromming van het oorspronkelijke gebouw. Na de renovatie staat hier een replica van het origineel. We weten dat oudere Utrechters mooie herinneringen hebben aan dit pand, waarin tot 1981 warenhuis Galeries Modernes zat. Je kon flaneren op het balkon en de galerij van de eerste verdieping. Dat balkon gaan we in oude stijl terugbrengen. Dat wordt het visitekaartje van het gerenoveerde gebouw. Maar ook binnen gaan we iets moois creëren. Het betonskelet blijft staan. Daarbinnen gaan we een duurzaam pand bouwen dat voldoet aan energie label A.’’

Fietsenstalling

,,Wij geloven sterk in gebouwen die meerdere functies verenigen, met name in de binnensteden”, zegt Walther van Leeuwe, hoofd (her)ontwikkeling en transformatie bij Syntrus Achmea. ,,Met winkelen, werken en recreëren past House Modernes helemaal in die filosofie. En mocht de openbare fietsenstalling worden gerealiseerd, dan leveren we ook een bijdrage aan meer duurzame mobiliteit in Utrecht.’’

Volledig scherm
Galeries Modernes in De Planeet in 1950. © Bouwput Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht