Volledig scherm
De 12-jarige Senne Versteeg bouwde een robot om de Rubik's Cube binnen 100 seconden op te lossen. Nadat de gekleurde kubus is geplaatst kan Senne achterover leunen en onder het genot van een drankje toekijken hoe de puzzel wordt opgelost. © Koen Laureij

De robot van Senne (12) lost Rubiks kubus binnen 100 seconden op

Zelf handmatig de Rubiks kubus oplossen is nog een stap te ver. Maar een robot nabouwen en verbeteren die dat wél kan, daar draait de 12-jarige Senne Versteeg uit Vianen zijn hand niet voor om.

De leerling van 2 vwo Technasium van het Cals College Nieuwegein is van jongs af aan gefascineerd door robots. ,,Het spreekt me aan dat ze zonder fouten de hele tijd hetzelfde kunnen doen.” 

Computer

Zelf kon hij aan de slag, toen hij een set LEGO Mindstorms kreeg, een uitbreiding van de klassieke LEGO-steentjes met een centrale besturingsmodule. Daarmee kunnen zelfgebouwde creaties uitgerust worden met elektromotoren en sensoren. Die kunnen door middel van software worden geprogrammeerd met een computer, zodat op zichzelf werkende creaties ontstaan. 

,,Ik had al allerlei mogelijkheden op internet gezien, totdat ik stuitte op deze machine, die de Rubiks kubus kan oplossen.” Senne besloot de handleiding de downloaden en de machine na te bouwen. Al snel ontdekte hij echter dat er nog wat fouten inzaten, onder andere bij het scannen van de kleuren. Hij besloot daarom samen met zijn vader, oud-student technische informatica aan de TU Delft en momenteel werkzaam in de ict, de machine te verbeteren. 

Het resultaat, waaraan Senne het afgelopen weekeind bijna dag en nacht werkte, is inmiddels een hit op internet. Het filmpje dat laat zien hoe het werkt heeft inmiddels ruim 4.000 likes en de tweet die docent Femke van Hemert verstuurde werd inmiddels geretweet door ondermeer astronaut André Kuipers, Alexander Klöpping en de TU Delft. Ook zijn EenVandaag en het Jeugdjournaal al langs geweest.

Quote

Ik ben er nog niet in geslaagd de Rubiks kubus handmatig op te lossen maar dat wil ik wel gaan proberen

Senne Versteeg

Senne is ondertussen al bezig met zijn volgende project: een sorteermachine. Hij gelooft heilig in robots: ,,Ik denk dat ze in de toekomst alle problemen kunnen oplossen.” De Rubiks kubus zelf vindt hij lastig. ,,Ik ben er nog niet in geslaagd hem handmatig op te lossen, maar dat wil ik wel gaan proberen.” 

4,74 seconden

Afhankelijk van het aantal zetten, doet de robot van Senne maximaal 100 seconden over de Rubiks kubus. Indrukwekkend, maar geen record voor een robot. Dat staat op iets meer dan 0,6 seconden. 

De Nederlander Mats Valk verbrak in 2016 het handmatige wereldrecord: hij deed er slechts 4,74 seconden over.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht