Volledig scherm
Uitzicht vanaf het hoogst bereikbare punt op de Domtoren. © Angeliek de Jonge

De steiger staat, nu kan de restauratie van de Domtoren écht van start

Nu de steiger is gebouwd, kan de restauratie van de Utrechtse Domtoren echt beginnen. ‘Sober en doelmatig’ is het credo dat hierbij de komende jaren in acht zal worden  genomen bij het miljoenenproject. Dat schrijven burgemeester en wethouder aan de Utrechtse gemeenteraad.

Zij markeren daarmee de formele start van de volgende fase in het megaproject. De restauratie duurt nog zeker tot eind 2024. Aan het ‘icoon van de stad’ wordt de komende jaren van boven naar beneden gewerkt. Het is bijna letterlijk zo dat alle bak- en natuurstenen op de weg naar omlaag zijn bekeken en onderzocht en waar nodig vervangen zullen worden. Voor een deel worden passende stenen uit een steengroeve bij Winterswijk gehaald. Ander passend gesteente wordt uit bijvoorbeeld België of Duitsland betrokken.

Behalve de bakstenen en de natuurstenen wordt er ook standaard onderhoud aan de toren uitgevoerd, zoals herstel van lei- en loodwerk, het schilderwerk en de kap. Bij het ingaan van de restauratiefase hoort ook, aldus B en W, dat er een formele overeenkomst wordt gesloten met de aannemer. Dat is de firma Nico de Bont uit Vught, die bovendien de restauratie van de Domkerk voor zijn rekening neemt. 

Zes eeuwen

Dat de keuze op Nico de Bont was gevallen, werd overigens al meer dan een jaar geleden publiek gemaakt. Dat gebeurde direct nadat de contracten waren getekend voor de grote, ruim 37 miljoen euro kostende restauratie van het zes eeuwen oude monument. Nico de Bont heeft hiermee ervaring; de aannemer nam eerder al de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en de Eusebiustoren in Arhem onder handen. 

‘Willem de Torenwachter’ kwam na het tekenen van de contracten persoonlijk in het donker van de toren abseilend naar beneden, om de reservesleutel van de Domtoren te overhandigen aan toenmalig wethouder Victor Everhardt. Die gaf de sleutel daarna over in de handen van de uitverkoren aannemer.

In hun brief aan de gemeenteraad noemen B en W van Utrecht restauratie van een cultureel erfgoed als de Domtoren ‘altijd een uitdaging’. De afgelopen periode is een inschatting gemaakt van de (financiële) risico’s. Die zegt stadsbestuur tijdens de uitvoering van de restauratie scherp in de gaten te zullen houden.

De top

De Domtoren blijft tijdens de werkzaamheden aan het zicht onttrokken, verborgen achter de geplaatste steiger. Bezoekers kunnen nu wel met een rondleiding helemaal naar de top van de Domtoren gaan, pal naast de spitstoren. Daar is een speciaal ‘platform’ gebouwd, vijf meter hoger dan tot waar je vroeger kon klimmen. Normaliter was de trans op 95 meter het hoogste punt, maar dat is vanwege de restauratie niet bereikbaar.

  1. De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavirus: ‘Heel heftig’
    PREMIUM

    De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavi­rus: ‘Heel heftig’

    Twintig leerlingen en twee leraren van de Stichtse Vrije School in Zeist zijn maandagavond ‘gevlucht’ voor het coronavirus in Italië. Zij gingen zaterdagochtend op uitwisseling in het dorpje Colle vlak bij Florence, maar stapten 36 uur later alweer in de eerste nachttrein terug. Fenne Kouwenberg (16) is een van die leerlingen. ,,Veel mensen zijn bang dat zij het virus nu ook hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht