De steigers staan er al maanden om heen, maar vandaag begint de restauratie van de Dom dan éindelijk

videoWie denkt dat de Domtoren zijn steigerjas bijna weer uit mag omdat de restauratie er bijna op zit heeft het mis: de restauratie is namelijk nog niet eens begonnen. Vandaag komt daar verandering in, want dan gaat de eerste steen eruit- om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar.

Met het verwijderen van deze eerste steen is de restauratie van de toren officieel begonnen. Op 100 meter hoogte wordt een ‘kruisbloem’ uit de Dom gehaald, een steen in het bovenste deel van de toren. Deze steen wordt vervangen voor een nieuwe en daarmee is de ‘steen eruit, steen erin’ methode begonnen: per aangetaste steen zal worden bekeken of er een nieuwe in moet, of dat ‘ie op een andere manier opgeknapt wordt.

Tot 2024

Was die renovatie niet allang begonnen? Nee, dat was de voorbereidende fase: het opbouwen van de steiger en het onderzoek naar de conditie van de stenen. Die fase is nu afgerond.

Om de start van de renovatie te vieren gaan de Utrechts wethouder Eelco Eerenberg en Rob van Muilekom, gedeputeerde van de provincie, vandaag mee naar boven om erbij te zijn als de eerste steen de Dom verlaat. Het totale renovatieproces van de toren duurt vijf jaar en is naar verwachting eind 2024 afgerond.

De top van de Domtoren is nu ook per lift bereikbaar! Wij gingen mee in het bakkie.

Volledig scherm
Ingepakte Domtoren. © Paula Swieringa

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht