Volledig scherm
. © Sybren Terpstra

‘De troonrede voorlezen in TivoliVredenburg, dat zou toch prachtig zijn?’

Rijdt de glazen koets over twee jaar onder de Domtoren door? Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt Prinsjesdag de komende jaren niet in Den Haag gevierd, maar in een provinciehoofdstad. ,,Waarom niet in Utrecht? De koning is hier nota bene geboren.”

Als Prinsjesdag door de verbouwing van het Binnenhof niet meer traditiegetrouw in Den Haag zal plaatsvinden, is Utrecht dé uitgelezen stad, vindt ook Cor Jansen van Utrecht Marketing. ,,Op zoiets moet je meteen ja zeggen.’’ 

Utrecht heeft weliswaar geen Binnenhof, maar is best een koninklijke stad. ,,Als er één plaats moet zijn, is het onze stad. Utrecht is een volstrekt logisch alternatief voor Den Haag. De koning is hier nota bene geboren.’’ Mocht het koningspaar over twee jaar in een glazen koets door de stad rijden, wat zou dan de route zijn die Willem-Alexander en Máxima afleggen? Een paar suggesties.

Spoorwegmuseum

Waarom zouden we de koninklijke koetsrit, in een treinstad als Utrecht, niet laten beginnen voor de deur van het Spoorwegmuseum? Het museum, dat gevestigd is in het oude Maliebaanstation, is meer dan negentig jaar oud en één van de meest populaire bezienswaardigheden van de Domstad. Ook Jansen ziet het wel zitten: ,,Dat is het hart van Utrecht als het gaat om bereikbaarheid.’’ Reden genoeg voor het koninklijk paar om hier te starten.

Vanuit het Spoorwegmuseum rijdt het koningspaar door naar de Maliebaan. Met een kleine omweg bewondert het tweetal hier zelfs het in 1868 gebouwde Aartsbisschoppelijk Paleis.

Onder de Dom door

Na de Maliebaan rijdt de koets over de Nachtegaalstraat richting Lucasbolwerk, waar met een mooie boog om de in 1937 gebouwde Stadsschouwburg kan worden gereden. Ook volgens Jansen een logisch, volgend punt. ,,Dat gebouw heeft natuurlijk een prachtige koninklijke uitstraling.’’

Vanaf de Schouwburg kan het koninklijk paar doorrijden naar de Nobelstraat, waar ze onderweg de eeuwenoude Janskerk passeren. Een stukje Utrechtse geschiedenis dat het stel zeker niet kan overslaan.

Als kers op de taart rijdt de koets vervolgens onder de Domtoren door. Vanaf de Domtoren rijdt het koningspaar over de Oudegracht en het Vredenburg de moderne winkelstraat in. ,,Onze monarchie heeft een enorme geschiedenis, maar het koningshuis is ook van deze tijd. Dat past heel erg bij Utrecht: we hebben een oude stad, maar zijn ook hartstikke modern’’, vindt Jansen.

Troonrede in Tivoli

En om die reden eindigt de route van het koningspaar dan ook in TivoliVredenburg: de uitgelezen plek voor het voorlezen van de troonrede. Jansen: ,,TivoliVredenburg is een iconisch gebouw. De troonrede daar voorlezen, dat zou toch prachtig zijn?’’

Bij TivoliVredenburg zien ze dat ook wel zitten. ,,Laat maar komen, wij zijn er klaar voor’’, zegt Jeroen Bartelse, algemeen directeur van het poppodium. ,,Vijf jaar geleden heeft Willem-Alexander de zaal heropend en Máxima is hier ook al een paar keer geweest. Ze kennen de weg en wij hebben er plek voor. Ik heb al even in de agenda gekeken: we zijn nog vrij.’’ 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht