Volledig scherm
© Eldridge Pentury

De Uithof en Bunnik willen extra station in hun buurt

PollDirecteur Jan Henk van der Velden van het Utrecht Science Park (De Uithof) is blij dat de stad en de provincie Utrecht de ambitie uitspreken voor een nieuw intercitystation in of bij de stad. In maart stuurde hij al een brandbrief naar de politici waarin hij oproept tot actie, omdat De Uithof onbereikbaar dreigt te worden.

poll

Utrecht heeft dringend behoefte aan een nieuw intercity-station. Waar moet dat station komen?

  • Bilthoven (14%)
  • Bunnik (21%)
  • Lunetten (41%)
  • Driebergen-Zeist (24%)
2087 stemmen

,,Dit plan past precies in ons verhaal. Er moet iets gebeuren om De Uithof bereikbaar te houden. Daarvoor moeten op korte termijn maatregelen genomen worden, maar op lange termijn is een extra station bij ons in de buurt ook dringend nodig’’, zegt Van der Velden.

Volgens Van der Velden moeten er op korte termijn al maatregelen genomen worden om de eerste nood te lenigen. Zeker nu de tramlijn naar de Uithof flinke vertraging oploopt, is acute actie nodig, meent hij. ,,De bussen zitten al stampvol en fietsers en auto’s zitten elkaar flink in de weg. Zelfs de fietspaden hier zijn overvol’’, stelde Van der Velden al vast.

Station Bunnik

En op langere termijn moet volgens hem een veel grotere slag gemaakt worden, zoals het extra intercitystation. Van der Velden opperde al om stations in de omgeving  van het Utrecht Science Park op te waarderen. ,,Ik ga ervan uit dat dat de beste oplossing is voor dit gebied. Bunnik ligt bijvoorbeeld hemelsbreed op nog geen drie kilometer van Utrecht Science Park.’’ 

Met een groter station aan de oostkant van de stad, zou Utrecht Centraal flink ontlast kunnen worden, is de gedachte. Ook Bilthoven of Lunetten komen er volgens Van der Velden voor in aanmerking.

Bunnik heeft er wel oren naar om als uitvalsbasis voor De Uithof te dienen. De gemeente wil ten westen van Odijk en bij het station zelf veel nieuwe woningen bouwen en ziet het station als een belangrijke plek voor uitbreiding. Er mag geen nieuw asfalt bij komen, maar een groot ov-knooppunt past wel binnen de ambities van Bunnik. ‘We blijven een groene, kindvriendelijke gemeente en worden geen Vinex-wijk van Utrecht’, is in een filmpje op de website van Bunnik te horen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht