Volledig scherm
© Bram Petraeus

De Utrechtse Heuvelrug is jarig...en volop in ontwikkeling

Het is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland en sinds 2003 een nationaal park. De Utrechtse Heuvelrug bestaat vandaag vijftien jaar. Een mooi moment om de balans op te maken: hoe staat het ervoor met het gebied?

Op 11 oktober 2003 sloegen de verschillende landeigenaren de handen ineen en werd het nationaal park geboren. In vijftien jaar is er veel gebeurd, vertelt boswachter Corien Koreman, onder meer actief op het Leersumse Veld. „De natuur zit nooit stil, is altijd in ontwikkeling. Sinds de krachten zijn gebundeld, is er veel beter zicht op wat er gaande is in het gebied”, zegt Koreman.

„Ons hoofddoel is het behouden en optimaliseren van het gebied. Ook wij zijn flink gekort, dus het wordt wel steeds lastiger om het op een goed peil te houden. Doordat we meer samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld financiën of toezicht en handhaving, staan we sterker. Dat zie je uiteindelijk zeker terug in de natuur.”

Constante strijd

Ecologische verbindingszones spelen daarin een voorname rol. Deze worden aangelegd om dieren en planten eenvoudig tussen de verschillende gebieden te laten bewegen. Zo heeft Koreman al verschillende diersoorten aangetroffen die er voorheen niet waren. „Neem de Nachtzwaluw, of de Grauwe Klauwier. Dat zijn relatief zeldzame vogels die, omdat er meer onderling samenspraak en overleg is, nu broeden in ons gebied”, zegt Koreman opgetogen. Het omgekeerde gebeurt ook. „Het viel ons op dat we de Geoorde Fuut al twee jaar niet hadden gezien. Dan probeer je er samen achter te komen hoe dat komt. Is het te druk of speelt er iets anders? Het is een constante strijd, maar wel een hele mooie.”

Volledig scherm
Boswachter Corien Koreman © Intermediair

Een ontwikkeling die Koreman kan bekoren, is de aanleg van mountainbike-routes door het gebied. „Voorheen was regelmatig sprake van overlast, nu is dat probleem helemaal verdwenen, iedereen blijft keurig binnen de paden. De routes lopen dwars door de verschillende terreinen, met elk hun eigen landeigenaar. Dat moet dus in goed overleg gebeuren en dat lukt. Een uitstekend voorbeeld van hoe we, in samenspraak, de Utrechtse Heuvelrug kunnen blijven ontwikkelen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht