Volledig scherm
De Oudegracht © Angeliek de Jonge

De vijf mooiste plekken om van de herfst te genieten in de provincie Utrecht

Het wordt een uitzonderlijke mooie najaarsdag vandaag met veel zon en zomerse temperaturen. AD Utrechts Nieuwsblad zet vijf plekken in stad en regio Utrecht op een rij waar je de herfst in al zijn pracht kunt ervaren.

Oudegracht in Utrecht

De Oudegracht en werfkelders zijn uniek in de wereld en misschien zijn ze nu wel op zijn mooist. Mijdt de grootste zaterdagse winkeldrukte en kies voor het zuidelijke deel, tussen het Wed en Ledig Erf. Hier buigen majestueuze bomen aan weerszijden voorover, zodat de goudkleurende kruinen elkaar raken boven het glinsterende water. Slenter langs de eeuwenoude huizen en luister naar het suizen van de bladeren. Of ga zitten op een van de bankjes beneden aan de werf, terwijl het carillon van de Domtoren op de achtergrond klinkt; en geniet van het fenomenale uitzicht. Beter wordt het niet.

Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen in Bunnik

De landgoederen vormen het bos op fiets-afstand van de stad Utrecht. De bomen kleuren langzaam rood en oranje en maken zich gereed voor de winter. Topdruk zal het worden, zeker rondom de horeca. Theehuis Rhijnauwen zet extra personeel in, vertelt bedrijfsleider Iris van Breemen. Een deel van het terras is al weggehaald, dus het wordt extra dringen voor een stoel in de buitenlucht. Binnen een pannenkoek eten kan ook, maar houd rekening met wachttijd.

Volledig scherm
Landgoed Amelisweerd © Angeliek de Jonge

Kaapse Bossen in Doorn

De regio Utrecht is veelal plat, maar niet op de Utrechts Heuvelrug. In de Kaapse Bossen zijn meerdere uitzichtpunten die prachtige vergezichten bieden. Theehuis Chalet Helenaheuvel ligt op een heuvel naast een heideveld en bos. Even verderop is uitkijktoren De Kaap. Even klimmen, maar dan is vanaf een hoogte van 25 meter de hele Utrechtse Heuvelrug te zien.

Volledig scherm
De St. Helenaheuvel © Angeliek de Jonge

Landgoed Paltz in Soest

De Utrechtse Heuvelrug is niet alleen in trek bij inwoners van de provincie Utrecht. Vanuit de Randstad gezien is het het meest nabije grote bosgebied, waardoor de bezoekers ook van ver komen. Op veel plekken zullen de parkeerplaatsen en wandelpaden uitpuilen. Wie op zoek is naar rust, maakt een goede kans op landgoed Paltz, vlakbij de voormalige vliegbasis Soesterberg. Er is geen horeca, waardoor de grootste drukte wegblijft. Geniet er van mooie beukenlanen en verschillende soorten paddenstoelen.

Volledig scherm
Landgoed Paltz bij Soest © Angeliek de Jonge

Amerongse Bos in Amerongen

Het heuvelachtige Amerongse bos is een van de meest populaire fiets- en wandelgebieden. De mountainbikeroute werd recent nog verkozen tot mooiste van Nederland. De Amerongse Berg vormt met 69 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Een deel van het gebied bestaat uit eeuwenoud loofbos, dat mooi verkleurt in de herfst. Er leven boommarters, dassen en reeën en er zijn veel beukennoten en kastanjes te vinden. De bladerenpracht is nu op het hoogtepunt. Neem het er van; als het gaat regenen en waaien, valt het blad en is het gedaan met de mooie plaatjes. 

Volledig scherm
De Amerongse Berg © Angeliek de Jonge

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht