Volledig scherm
De Voorstraat zou er straks zo uit kunnen zien. © Artist impression / Gemeente Utrecht

De Voorstraat in Utrecht wordt straks een fietsstraat, en dat ziet er zo uit

De Voorstraat en Wittevrouwenstraat in het centrum van Utrecht worden omgebouwd tot fietsstraat, waarbij auto’s te gast zijn. Er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers en veel minder ruimte voor auto’s, bussen en vrachtwagens.

De aanleg ervan begint volgend jaar als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel.

De Voorstraat en het daarop aansluitende korte stukje tot de brug naar de Biltstraat (de Wittevrouwenstraat) zijn een druk stukje Utrecht waar veel winkeltjes en eethuisjes zitten, maar waar het tegelijkertijd te smal is voor fietsers en auto’s.

Auto te gast

Door de autoparkeerplekken weg te halen en de auto ‘te gast’ te laten zijn tussen de fietsers en voetgangers, kunnen de stoepen breder gemaakt worden. Dat past volgens de gemeente bij de ambitie om de stad groener te maken en voorrang te geven aan voetgangers en fietsers.

De weg bestaat straks uit een strook rood asfalt, zoals dat bij fietsstraten het geval is. De zijstraten die er op uit komen moeten voorrang aan het verkeer in de Voorstraat verlenen, de auto’s op de fietsstraat geven weer voorrang aan de fietsers op dezelfde weg.

Over de exacte inrichting van de nieuwe Voorstraat wordt na de zomervakantie nog een bijeenkomst belegd voor bewoners. Op zijn vroegst volgend voorjaar kan dan gestart worden met de herinrichting. 

Volledig scherm
De huidige situatie op de Voorstraat. © Artist impression / Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht