Volledig scherm
Geen plek meer in de prullenbakken, zoals aan het begin van de Voorstraat. © AD

De vrijmarkt zit erop, de grote schoonmaak is begonnen

Het zit er weer op. De stad stroomt langzaam leeg en de schoonmaakploeg is begonnen de resten van twee dagen feest en vrijmarkt bij elkaar te vegen. 

Dat is overigens geen klein klusje. Gerekend wordt op zeker 170 ton afval dat van de straten in het Utrechtse vrijmarktgebied moet worden geveegd. Om half zeven is daarmee begonnen, en het karwei is vermoedelijk niet eerder dan om een uur of drie in de nacht geklaard. 

Om zes uur ging volgens afspraak de muziek uit in het vrijmarktgebied, en vrijwel meteen kwam de mensenstroom op gang op weg naar de bussen en het treinstation. Zij die nog even blijven, verdringen zich massaal bij de snackbars en pizzatenten in de binnenstad, of drinken nog een laatste biertje op het terras. 

Volledig scherm
In de Breedstraat verdwijnt een compleet bankstel in de vuilniswagen. © AD

Koningsdag in Utrecht is volgens zowel de gemeente als de politie een ‘fantastisch feest’ geworden, waar nauwelijks een wanklank viel te horen. Een paar wildplassers en wat feestvierders die al te diep in hun glaasje hadden gekeken, veel meer valt er aan ‘incidenten’ niet te melden. Volgens gemeentelijk woordvoerster Jacqueline Rabius is Koningsdag 2018 er eentje geworden ‘uit het boekje’. 

Vorig jaar werd het aantal bezoekers op 300.000 geschat, de indruk bestaat dat er dit jaar nog iets meer feestvierders naar Utrecht zijn gekomen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht