Volledig scherm
Student Floris Boudens en Universiteitsvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht. © Vereniging Vuur/Universiteit Utrecht

Debat op komst over reiskosten baas Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht gaat een intern debat organiseren om daarin de ruim 124.000 euro aan reiskosten van de bestuursvoorzitter van de Universiteit, Anton Pijpers, te bediscussiëren. Floris Boudens, de student die de omstreden zaak aan het rollen bracht, is blij. Maar écht vertrouwen in een goede afloop? „Nog niet.” 

Quote

Ik ga er open in, maar vraag me af of dit de gewenste impact heeft

Floris Boudens

Het debat zal gevoerd worden tussen de Universiteitsraad -bestaande uit twaalf personeelsleden en twaalf studenten- en het College van Bestuur; het hoogste bestuursorgaan van de universiteit. Het is een reactie op de kritiek op het declaratiegedrag van de universiteitsbaas: in 2018 reisde hij voor 124.000 euro. Het grootste bedrag daarvan was voor een dienstauto met chauffeur. 

Geschiedenisstudent Floris Boudens, lid van de Universiteitsraad (medezeggenschapsraad), bracht de zaak aan het rollen. Hij legt uit waarom het hem zo raakte. „Er is voelbaar een gigantische financiële krapte in het onderwijs. Docenten werken hard, de basisbeurs is ons ontnomen; het is belangrijk dat geld goed besteed wordt en dit soort reiskosten kunnen dan echt niet.” 

Mikpunt van kritiek

Boudens vergeleek de reiskosten van zijn bestuursvoorzitter met die van andere universiteiten. „Die waren veel lager.” Hij vroeg een gesprek aan met Pijpers, maar aan de vooravond hiervan stuurde hij de bonnen vast door naar de Tweede Kamer. Dat maakte veel los: er werden zelfs Kamervragen gesteld. Daarop kwam de student zélf onder vuur te liggen. „Ik had mijn verontwaardiging eerst intern moeten bespreken. De kritiek over de kosten, verschoof naar mij. Terwijl ík niet voor ruim een ton heb gereisd.” 

Vervolgens Maarten Post, woordvoerder van de Universiteit Utrecht, was het inderdaad handiger geweest als Boudens het geplande gesprek met de bestuursvoorzitter had afgewacht; door dit voorbarige optreden ontstond het beeld dat de hoge kosten in de doofpot waren gestopt. „Maar er is geen doofpot, de gemaakte kosten zijn openbaar.” En inderdaad, via deze link is het declaratiegedrag van Pijpers te zien: naast reiskosten dronk hij onder andere een paar drankjes bij restaurant De Utrechter (à € 7,83) en nam hij op kosten van de UU het vliegtuig naar Hong Kong (à € 4.183,97). Geen onbekende kosten, volgens de woordvoerder: „Dit is transparant en volgens de regels gegaan. Pijpers realiseert zich wel dat de kosten hoog zijn. Hij wil er kritisch naar kijken en ze verlagen; zo gaat hij onder andere van zijn woonplaats Zutphen naar Utrecht verhuizen.” 

Declaratieplafond en meer transparantie

Student Boudens is blij met het komende debat, maar of hij er vertrouwen in heeft? „Weinig. Ik ga er open in, maar vraag me af of dit de gewenste impact heeft.” Om zijn standpunten kenbaar te maken, stuurde hij, gesterkt door zijn studentenfractie, een brief naar de Raad van Toezicht. „We willen een declaratieplafond van 40.000 euro; andere universiteiten komen namelijk óók niet voorbij dat bedrag. Daarnaast moeten de declaraties transparanter, zodat ritje voor ritje kan worden nagetrokken waar een dienstauto naar toe rijdt.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht