Volledig scherm
Tegenstanders van windturbines roeren zich tijdens bijeenkomst in De Meern. © Wouter de Heus

Debat windmolens in polder Rijnenburg staat op scherp

Het debat over de vraag of er windmolens moeten komen in de polder Rijnenburg, in de linkeroksel van knooppunt Oudenrijn, staat op scherp. (Politieke) tegenstanders roerden zich gisteravond tijdens een eerste werkbijeenkomst over het onderwerp in buurthuis De Schalm in De Meern.

Het gebied in de hoek van de A12 en A2 is nu nog een open weidelandschap, maar de stad wil de polder in ieder geval de komende 15 jaar benutten om op grote schaal energie op te wekken met zonne- én windenergie. Na 2030 is het vooralsnog de bedoeling er (in een gedeelte van het gebied) huizen te bouwen.

De gemeenteraad heeft het college vorig jaar opdracht gegeven om te zorgen dat initiatiefnemers met belanghebbenden meerdere scenario’s ontwerpen voor het energielandschap. Maar nog voordat die scenario’s goeden wel op tafel liggen, is de sfeer van het debat al grimmig en de toon tussen voor- en tegenstanders van windmolens ongekend fel.

Schijnvertoning

De kritische vereniging De Buren van Rijnenburg, die in eerste instantie van de gemeente niet met een stand van aanwezig mocht zijn op de bijeenkomst en later toch wel, noemde de participatie ‘een schijnvertoning’. ,,Tegenstanders van grootschalige windenergie op land, zoals wij, worden buitengesloten, terwijl organisaties die lobbyen voor windmolens, zoals Rijne Energie wel alle ruimte krijgen hun, eenzijdige, inbreng te leveren,’’ zei Jan van Rossum.

Eerder stapten enkele andere bewoners al op uit de participatiegroep omdat ‘er stelselmatig’ niet naar hen geluisterd zou worden. De bewoners kregen bovendien sterk het gevoel dat de gemeente, onder leiding van verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks), bewust lijkt aan te sturen op scenario’s waarbij de geplande woningbouw vanaf 2030 geen ruimte meer wordt gelaten.

Bouwpauze

En daar zit ook de grote zorg bij onder meer de VVD, die samen met de PVV, het CDA en Stadsbelang Utrecht in de gemeenteraad uitgesproken tegenstanders zijn van windturbines in de polder. ,,In de motie die is aangenomen is besloten tot een bouwpauze voor Rijnenburg tot 2030’’, zegt VVD-raadslid Gert-Jan te Hoonte. ,,Maar woningbouw is lastig als windmolens blijven staan.’’

De gemeenteraad heeft nog geen afspraken gemaakt over de voorwaarden waaraan het energielandschap (minimaal) zou moeten voldoen. Het is de vraag of de op dit moment formerende partijen (GroenLinks, D66 en de Christen­Unie) daar mogelijk in het coalitieakkoord nog duidelijkere afspraken over gaan vastleggen.

GroenLinks en de ChristenUnie zijn voorstander van windmolens in Rijnenburg, maar D66 houdt nog alle opties open en wil het participatieproces afwachten. In januari 2014 stemde D66 tot grote woede van coalitiepartner GroenLinks het plan voor zes windmolens op industrieterrein Lage Weide weg omdat er ‘niet genoeg draagvlak was’. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht